quaestor (Array)
Gazdaság

Quaestor-botrány: egyelőre nem tudnak fizetni az összes károsultnak

A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja jelezte, hogy az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni sem a Magyar Nemzeti Banktól, sem a piacról.

Így jelenleg nem tudja kifizetni a 20 ezer és 100 ezer euró közötti kártalanítási összegeket, közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára szerdán az MTI-vel.

Kiemelte ugyanakkor, hogy ez nem érinti a Befektető-védelmi Alap (Beva) kártalanítását, így – az eredeti terveknek megfelelően – július 13-tól a hiányzó kötvények miatt közel 32 000 ügyfél összesen 88 milliárd forintot fog megkapni. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 ezer euróig (körülbelül 6 millió forintig).

Tállai András emlékeztetett: a Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon. A bankárok többször kinyilvánították, hogy nem tartják igazságosnak a Quaestor-ügyfelek kártalanítását, és a Magyar Bankszövetség is olyan álláspontot képviselt, hogy Quaestor-károsultaknak nem jár semmilyen kárpótlás.

Az államtitkár jelezte, hogy az Alkotmánybíróság döntése fogja tisztázni a helyzetet, és ettől függően kerülhet sor a további lépésekre.

Ajánlott videó