quaestor (Array)
Pénzügy

A Quaestor-kártalanítás miatt osztja egymást a Fidesz és az MSZP

A szocialisták piszkálódása alkalmat nyújtott, hogy a Fidesz ismét bűnbaknak kiáltsa ki a bankokat.

Quaestor-botrány

A bankok akadályozzák a Quaestor-ügyfelek kártalanítását – reagált a Fidesz-frakció az MSZP-s Szakács László pénteki sajtótájékoztatójára, amelyen a Quaestor ügyfeleinek járó pénz kifizetésére szólította fel a kormányt és a jegybankot.

A Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az elmúlt hónapokban többször is kiderült, hogy a szocialisták nem a károsultak, hanem a csaló brókerek pártján állnak, legutóbb például nemmel szavaztak a pénzügyi szolgáltatók felügyeletét szigorító törvényre. Ezért szerintük teljesen cinikus és hamis az MSZP aggodalma a brókercsalások áldozatainak kártalanításáért.

Felidézték: kormánypárti javaslatra a parlament az elmúlt hetekben minden szükséges törvényt elfogadott ahhoz, hogy véget vessen az évtizedes pénzügyi korrupciónak. Áprilisban pedig a Quaestor-károsultak kárrendezésének felgyorsításáról külön törvényt hozott a Ház.

A bankok azonban az országgyűlési döntés ellenére nem akarnak kárpótlást fizetni a Quaestor-károsultaknak: megtámadták a törvényt az Alkotmánybíróságon (AB), amivel jelenleg megakadályozzák a 20 ezer euró, azaz körülbelül 6 millió forint fölötti kártalanítási összegek zökkenőmentes kifizetését – írta reagálásában a Fidesz-frakció.

A kormánypárt bízik abban, hogy az AB mielőbb dönt az ügyben, és teljesül a parlament akarata, “a szocialista brókerbotrányok áldozatai hozzájutnak a kártalanításhoz, a csaló brókerek pedig a börtönbe kerülnek”. 

Végül jelezték, hogy “a szocialisták ellenállásától és az Ab (sic!) eljárásától függetlenül” a 20 ezer euró alatti kisbefektetők július 13-tól megkapják a Befektetővédelmi Alaptól a kártérítést.

Ajánlott videó