Pénzügy

A görög bankok a héten még zárva tarthatnak

gorog-atm(210x140).jpg (Array)
gorog-atm(210x140).jpg (Array)

Változatlan szinten hagyta az EKB a pénzintézetek sürgősségi hitelezését. A héten teljesen kifogyhatnak a pénzből. 

Változatlan szinten hagyta az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa a sürgősségi likviditási támogatásból (Emergency Liquidity Assistance – ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára – közölték görög banki források hétfőn.

A kormányzótanács utoljára június 26-án emelte a keretösszeget, azóta nem változtatott a 89 milliárd euróban megállapított plafonon.

A finanszírozás elapadása miatt, illetve a betétkivonások megakadályozásának érdekében a görög kormány kénytelen volt szigorú korlátozásokat bevezetni a tőke mozgására. A görög bankok és a tőzsde június 29. óta zárva tartanak, csak a bankkártyával nem rendelkező nyugdíjasokat, illetve a bankbetétet elhelyezni kívánókat szolgálják ki személyesen meghatározott fiókokban. Görögországban kibocsátott bankkártyával naponta legfeljebb 60 eurót vehetnek fel készpénzben a tulajdonosok bankjegykiadó automatákból.

Egy névtelenül nyilatkozó görög pénzügyminisztériumi tisztségviselő hétfőn közölte, hogy a bankokat továbbra is zárva fogják tartani.

A görög pénzintézetek az EKB támogatása nélkül valamikor a héten teljesen egészében kifogynak a készpénzből. A túléléshez legalább 1 milliárd euróra lenne szükségük. Megfigyelők szerint az euróövezeti jegybank valószínűleg szerdán emeli az ELA keretösszegét, ha a görög parlament a feltételeknek megfelelően kinyilvánítja egyetértését az európai hitelezők és az athéni kormány között hétfőn létrejött megállapodással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik