Pénzügy

Pogátsa: tragédia a megállapodás

pogatsa-zoltan(210x140).jpg (Array)
pogatsa-zoltan(210x140).jpg (Array)

A közgazdász szerint a megállapodásnaknem lesz pozitív hatása a görög gazdaságra.

Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója tragédiának nevezte a brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldására született megállapodást.

A közgazdász hétfőn délben telefonon az M1 aktuális csatornának Athénból nyilatkozva azt mondta: a görögök is tragédiának élik meg, hiszen pontosan tudják: a csomag arról szól, hogy a már felére csökkentett nyugdíjakat tovább csökkentik, “szétadóztatják” a görög turizmust és egy olyan privatizációt erőltetnek Görögországra, amelynek öt éve nincs érdemi bevétele, és ebből próbálják meg a finanszírozni a görög adósságot.

Mindennek semmilyen pozitív hatása nem lesz a görög gazdaságra – mondta Pogátsa Zoltán. Kifejtette, ezek recessziót erősítő, prociklikus intézkedések, durva megszorítások, s mindenki érzékeli, hogy társadalmi, szociális problémák lesznek, a görög gazdaság pedig zuhanni fog.

A közgazdász szerint nehéz megjósolni, hogyan szavaz majd erről az athéni parlament. A kormányon lévő baloldali Sziriza párt balos platformja ugyanis úgy nyilatkozott, nem szavazza meg azt, bár velük még talán köthető megállapodás. Ugyanakkor a liberálisok elfogadhatatlannak minősítették a javaslatot, továbbá a kommunisták és a szélsőjobboldal is biztosan nemmel fog szavazni – mondta Pogátsa Zoltán, aki szerint megeshet, Alekszisz Ciprasznak kisebbségben kell majd kormányoznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik