Pénzügy

A görögök nemigen örülnek a megállapodásnak

görög népszavazás (Array)
görög népszavazás (Array)

Nem kevesen vannak, akik attól tartanak, hogy még rosszabb jön számukra ezután.

A DIW gazdaságkutató szerint meg:

Vegyesen fogadták hétfőn az emberek Athénban a görög kormány nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodását, bár inkább az ellenérzésüket kinyilvánítók voltak többségben – derült ki az AFP hírügynökség helyszíni beszámolójából.

“Kínzó, megalázó, rabszolgasorba taszító” – így fogalmazott egy 60 éves közgazdász, Haralambosz Ruliszkosz, akit Athén utcáján szólított meg a francia hírügynökség újságírója.

Hasonlóan elutasítóan nyilatkozott egy 52 esztendős nő, Katerina Kacaba, aki egy gyógyszeripari cégnek dolgozik. “Nem vagyok a megállapodás híve. Tudom, hogy (az euroövezet hitelezői) zsarolni próbálnak minket” – mondta, ugyanakkor hozzátette: “bízom miniszterelnökünkben, döntései mindannyiunk javát a legjobban szolgálják.”

Sok görög kételkedik abban, hogy a megállapodás bármifelé javulást hoz életébe

“Jobb lett volna nem megkötni ebben a formában, mert biztos, hogy még rosszabb évek következnek. Még a kilépést is inkább pártoltam volna. Akkor ugyan kezdetben koplalnánk, de a magunk urai lennénk” – mondta a 35 éves Leftarisz Pabulidisz, akiknek párközvetítő irodája van.

Egy 26 éves közalkalmazott – aki csupán Iliászként mutatkozott be – hasonlóan gondolkodik. “Az országnak az a legfontosabb, hogy jobban menjenek a dolgok. Azzal törődünk a legkevésbé, hogy az unión belül maradunk vagy sem. Ha bent maradunk, akkor a rossz tovább rosszabbodik, semmi jót nem látok a maradásban” – mondta.

A hitelezőkkel kötött megállapodás egyebek közt kiköti, hogy fel kell oldani az üzletek vasárnapi nyitva tartásának tilalmát.

Egy 41 éves nő, Melina Petropulu – aki egy női ruhabolt igazgatója – helyesli a vasárnapi nyitva tartást. “Úgy vélem, a megállapodás feltételei mindannyiunk életét nagyon megnehezítik, de egyetértek azzal, hogy a boltok vasárnap nyitva legyenek, mert így azoknak, akik egész héten dolgoznak, több idejük lehet megvenni termékeinket, ami csakis segít a gazdaságon” – így a ruhabolt vezetője.

Volt azért, aki egyetértett nagyjából

Az AFP megszólítottjai közül egy ékszerbolt irodavezetője, a 43 esztendős Gianna Georgakopulum fogadta a legjobban a megállapodást a hitelezőkkel: nagyrészt egyetért a belefoglaltakkal. Ugyanakkor nem lelkesedik a vasárnapi nyitva tartásért, jóllehet tudomásul veszik szükségesség. “Mindenki lustáknak tart minket, görögöket, pedig keményen dolgozunk. De, ha a vasárnapok ugranak, mikor pihenhetünk?” – idézte őt az AFP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik