Pénzügy

A görögök kiszavazták magukat az euróövezetből

görög népszavazás (Array)
görög népszavazás (Array)

Legalábbis ezen a véleményen van a lett központi bank elnöke. A lengyel külügyminiszter meg egészen másképp látja a helyzetet. Közben brüsszeli jogászok keresik a módját annak, hogyan léphetne ki Görögország az eurózónából úgy, hogy az unióban azért bent maradna. 

Közben…

  • Brüsszeli jogászok keresik a módját annak, hogyan léphetne ki Görögország az eurózónából anélkül, hogy egyben elhagyná az Európai Uniót is. Az egyik sajátos megoldás szerint a görögöknek az Európai Tanács szavazásán támogatniuk kellene a kizárásukat, azaz a grexitet – írta a Napi.hu.

Görögország kiszavazta magát az euróövezetből azzal, hogy a vasárnap tartott népszavazáson elsöprő többséggel elutasították a nemzetközi hitelezők által javasolt feltételeket – jelentette ki a lett központi bank elnöke, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja.

Ilmars Rimsevics a lett közszolgálati rádiónak nyilatkozva kedden úgy vélekedett, hogy a görög adósságválság megoldásának legreálisabb forgatókönyve az, hogy Görögország lassan kivonul az euróövezetből.

Ők a felelősek!

A lett bankár Görögországot tette felelőssé a történtekért. A tanulság szerinte az, hogy az euróövezeti tagságba kerülhet “ha egy állam nem tartja be ígéreteit és nem csinálja meg a kötelező házi feladatát”.

“A görög nép bátor volt, és kiszavazta magát az euróövezetből” – fogalmazott Rimsevics, aki szerint a jelenlegi helyzet megoldásához valakinek a zsebébe kellene nyúlnia, de senki nem hajlandó kinyitni a pénztárcáját és előrántani a szükséges 30-50 milliárd eurót.

Jót tenne a grexit

Hangsúlyozta, hogy hosszú távon a Grexit, azaz Görögország kilépése akár még erősebbé is teheti a jelenleg “nagyon stabil” euróövezetet.

A nemzetközi hitelezőkkel egyeztetett gazdasági programot sikeresen végrehajtó országok, köztük Lettország is, kemény álláspontot képviselnek a görög adósságválság rendezésének kérdésében.

Lettország, a másik két balti köztársasághoz hasonlóan drasztikus költségvetési konszolidációval és jelentős nominális belső leértékeléssel viszonylag rövid idő alatt növekedési pályára állította gazdaságát a 2008-as pénzügyi világválság kirobbanása után, de ezért súlyos társadalmi árat fizetett. 

A lengyel külügyminiszter szerint Görögországnak az eurózónában kellene maradnia

Görögországnak “kemény feltételekkel” ugyan, de maradnia kellene az eurózónában – fejtette ki kedden Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter, miután vasárnap a g

örög választók többsége népszavazáson utasította el a nemzetközi hitelezők javaslatait a fenntartható gazdasági szerkezetet célzó reformokra.

“Még ha évekig is tartana, amíg Görögország kilábal a válságból, megérné ezt megtenni” – mondta Varsóban Schetyna egy konferencián.

Hozzátette, minden Athéntól függ, méghozzá attól, ténylegesen konkrét javaslatokat terjeszt-e elő vagy továbbra is úgy tesz, mintha a helyzet foglya lenne, amely nem az ő hibájából következett be. Ha ez a helyzet, egészen biztosan sötét jövő vár ránk – magyarázta a lengyel diplomácia vezetője.

Máshol segítettek a megszorítások

Schetyna felidézte, hogy Portugáliának, Írországnak és Spanyolországnak a megszorítási politika segítségével sikerült kilábalnia a válságból, és hangsúlyozta, hogy Görögország számára sem lehetnek más feltételek az EU-n belül.
Lengyelország nem tagja az eurózónának, és nem tűzött ki dátumot a közös valuta bevezetésére sem.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban azt mondta, el kell kerülni, hogy Görögország távozzon az euróövezetből. Hangsúlyozta, most “a görög kormány térfelén pattog a labda”, Athénnak kell előállnia új javaslatokkal az adósságválság megoldása érdekében.

Kedd este Brüsszelben összeülnek az eurózónabeli országok csúcsvezetői, hogy megvitassák a nap folyamán várhatóan beérkező görög javaslatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik