görögország (Array)
Pénzügy

Görög adósság: az Eurócsoport várja az athéni javaslatokat

Dijsselbloem és Cakalotosz még a pénzügyminiszterek találkozója előtt beszél egymással. Szerdáig zárva maradhatnak a bankok.

Az Eurócsoport várja az athéni kormány új javaslatait a görög adósságválság megoldása érdekében – közölte az euróövezeti országok pénzügyminiszteri testületének keddi brüsszeli ülése előtt annak vezetője, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter.

Dijsselbloem a várakozó újságíróknak elmondta, hogy a testületi ülés előtt kétoldalú megbeszélést folytat Evklídisz Cakalotosz új görög pénzügyminiszterrel. Cakalotosz elődje, Jánisz Varufakisz közvetlenül a vasárnapi görögországi népszavazás után mondott le miniszteri tisztségéről.

“Még nem láttam a görög kormány javaslatát. Az ülés előtt találkozom a görög pénzügyminiszterrel, aztán meglátjuk” – mondta az Eurócsoport elnöke.

A Fitch Ratings szerint nem valószínű, hogy a hitelezők azonnal jelentősebb engedményeket tennének.

Ami kiszivárgott

A Süddeutsche Zeitung megtudta az első részleteket a görög javaslatcsomagról, mellyel Cipraszék készülnek a mai kulcsfontosságú ülésekre – írta a Portfolio.hu. A német lap értesülései szerint a görög kormány továbbra is fenntartaná a szigetek áfakedvezményét, ami korábban vitatéma volt a tárgyalásokon, emellett az éttermek áfakulcsát is meghagynák 13 százalékon. Emellett a védelmi kiadások mérsékelt csökkentését ajánlják a további hitelért cserébe. A lap értékelése szerint a reformcsomag hasonló ahhoz, amit a görög választópolgárok elutasítottak a vasárnapi népszavazáson. (Reuters) 

Szerdáig még zárva lehetnek a bankok

Görög banki forrásokra hivatkozva írta ezt a vg.hu. Stefan Schneider, a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint elképzelhető, hogy a bankok a jelenlegi 60 eurós után 20 eurós napi készpénzfelvételi limitet vezetnek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!