Pénzügy

Magánnyugdíj: hiába tartanak ki a tagok, lehet hogy nem lesz belőle semmi

magannyugdij(210x140).jpg (Array)
magannyugdij(210x140).jpg (Array)

Miután teljesítette mind a négy pénztár a tagdíjfizetési arányra vonatkozó törvényi feltételt, a járadékfizetés még mindig nem megoldott. Vagyis aki maradt, végül az is kénytelen lehet visszalépni az állami rendszerbe.

Örülhettek a megmaradt magánnyugdíj-pénztári tagok, amikor kiderült, hogy mind a négy még meglévő pénztár képes volt teljesíteni az újonnan előírt minimum 70 százalékos tagdíjfizetési arányt.

De úgy tűnik, a magánnyugdíjat továbbra sem élvezhetik azok, akik korban odakerülnek. A járadékfizetés ugyanis továbbra sem megoldott – hívta fel a figyelmet a problémára a legnagyobb pénztár, a Horizont, illetve az Azénpénzem.hu.

A pénztáraknak már 2013-tól kellett volna járadékot fizetni, de ehhez hiányzott a törvényi szabályozás. A 70 százalékos szabály bevezetésével párhuzamosan elvileg ez a kérdés rendeződni látszott, azonban valójában mégsem. És a Horizont szerint az MNB-nek nem sürgős, hogy segítsen a rendelkezés értelmezésében, a helyes gyakorlat kialakításában.

Csiki-csuki

Mint a lap vázolta, a következő a helyzet: járadékot akkor szolgáltathatnak a pénztárak, ha százmillió forintos tartalékot képeznek. Egy olyan tevékenységre, aminek gyakorlatilag nincs kockázata. A törvény szerint ugyanis a kasszák olyan típusú járadékot adhatnak, ami csak a pénztártag saját, hozamokkal növelt megtakarításait fizeti ki részletekben. Vagyis ha az ügyfél tovább él, mint becslik, akkor egy idő után nem kapja a kiegészítő nyugdíjat. Ami nem jó neki.

A másik lehetőség, hogy biztosítótól vegyenek járadékot, így elvileg lehetővé válna, hogy akkor is folyósítsák a pénzt, ha az ügyfél tovább él, mint tervezték (és időközben elfogy a megtakarítása). Csakhogy a szabályozásban az is benne van, hogy a pénztár a biztosítótól is csak olyan járadékot vásárolhat, amelyet saját maga jogosult nyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik