Pénzügy
magánnyugdíj (Array)

Magánnyugdíj: hiába tartanak ki a tagok, lehet hogy nem lesz belőle semmi

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 06. 10:38

Miután teljesítette mind a négy pénztár a tagdíjfizetési arányra vonatkozó törvényi feltételt, a járadékfizetés még mindig nem megoldott. Vagyis aki maradt, végül az is kénytelen lehet visszalépni az állami rendszerbe.

Korábban a témában:

Örülhettek a megmaradt magánnyugdíj-pénztári tagok, amikor kiderült, hogy mind a négy még meglévő pénztár képes volt teljesíteni az újonnan előírt minimum 70 százalékos tagdíjfizetési arányt.

De úgy tűnik, a magánnyugdíjat továbbra sem élvezhetik azok, akik korban odakerülnek. A járadékfizetés ugyanis továbbra sem megoldott – hívta fel a figyelmet a problémára a legnagyobb pénztár, a Horizont, illetve az Azénpénzem.hu.

A pénztáraknak már 2013-tól kellett volna járadékot fizetni, de ehhez hiányzott a törvényi szabályozás. A 70 százalékos szabály bevezetésével párhuzamosan elvileg ez a kérdés rendeződni látszott, azonban valójában mégsem. És a Horizont szerint az MNB-nek nem sürgős, hogy segítsen a rendelkezés értelmezésében, a helyes gyakorlat kialakításában.

Csiki-csuki

Mint a lap vázolta, a következő a helyzet: járadékot akkor szolgáltathatnak a pénztárak, ha százmillió forintos tartalékot képeznek. Egy olyan tevékenységre, aminek gyakorlatilag nincs kockázata. A törvény szerint ugyanis a kasszák olyan típusú járadékot adhatnak, ami csak a pénztártag saját, hozamokkal növelt megtakarításait fizeti ki részletekben. Vagyis ha az ügyfél tovább él, mint becslik, akkor egy idő után nem kapja a kiegészítő nyugdíjat. Ami nem jó neki.

A másik lehetőség, hogy biztosítótól vegyenek járadékot, így elvileg lehetővé válna, hogy akkor is folyósítsák a pénzt, ha az ügyfél tovább él, mint tervezték (és időközben elfogy a megtakarítása). Csakhogy a szabályozásban az is benne van, hogy a pénztár a biztosítótól is csak olyan járadékot vásárolhat, amelyet saját maga jogosult nyújtani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.