Pénzügy

Módosítanák a nyugdíjtörvényt

nyugdíj (Array)
nyugdíj (Array)

Akár 10 százaléknyi nyugdíj is lehet a tét. A szocialisták helyre tennék a megmaradt magán-nyugdíjpénztári tagok helyzetét.

Felemás helyzet van jelenleg azoknál a magán-nyugdíjpénztári tagoknál, akik már a magánkasszák bevezetése előtt (1998 előtt) is szereztek szolgálati időt, és 2010 után sem léptek vissza az állami rendszerbe. 

A szabály ugyanis az, hogy a 2010 előtti időkre csak 75 százalékos állami nyugdíj jár. (Ennek logikája az, hogy 2010  előtt a magánpénztárakba kellett utalni a nyugdíjjárulék negyedét, azaz az állami nyugdíjkasszába csak 75 százalék ment.)

Csakhogy ez egyben azt is jelenti, hogy a megmaradó tagok arra az időszakra is csak 75 százalékos nyugdíjat kapnának, amikor még nem léptek (nem léphettek) be a magánnyugdíjpénztárba. Vagyis amikor a járulékot még 100 százalékban az államnak fizették. Ugyanis a törvény szerint a 2010 előtti időkre egységesen csak 75 százalékos állami nyugdíj jár nekik. 1998 előttre is, amikor még nem voltak magánpénztárak, és mindenkinek a teljes nyugdíjjárulékot a tb-kasszába kellett fizetnie. Ez a rossz szabály pedig akár 10 százalékos mínuszt is okozhat a leendő nyugdíjban.

Ezen a szabályon változtatna a szocialisták módosító javaslata: egy új képlet beiktatásával rendeznék a kasszák megalakulása előtti nyugdíj-igérvényeket is – figyelt fel rá az Adózóna.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik