Pénzügy

MNB-s kilátások jövőre: nő – csökken – csökken

Matolcsy (Array)
Matolcsy (Array)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentősen csökkentette a beruházásokra vonatkozó előrejelzését: a márciusi prognózisban ez évre még 5,2 százalékos bővüléssel számoltak, a júniusi, aktuális előrejelzés már csupán 2,2 százalékos idei bővülést vetít előre, jövőre pedig az uniós források visszaesésével párhuzamosan 2,1 százalékos csökkenéssel számolnak a beruházásokban.

A háztartások fogyasztása idén 3,2 százalékkal, jövőre 3 százalékkal emelkedik, az export idén 8 százalékkal, jövőre 7,9 százalékkal nő az aktuális előrejelzés szerint, ezek lesznek a növekedés motorjai.

A testület kedden tette közzé a kamatdöntési kilátásokat is részben megalapozó inflációs jelentés főbb számait is, amelyben a legutóbbi, márciusi jelentéséhez képest 0,1 százalékponttal 3,3 százalékra növelte a GDP-bővülésre vonatkozó várakozását, és stagnálásról 0,3 százalékra emelte az idei infláció várható mértékét. Az MNB 2016-ra a korábban vártnál 0,2 százalékponttal alacsonyabb, 2,4 százalékos inflációval, és 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, utóbbin nem változtatott a márciusihoz képest.

Palotai Dániel, a jegybank ügyvezető igazgatója újságíróknak kiemelte: a monetáris tanács monetáris politikára vonatkozó üzenetei közül a legfontosabb, hogy a testület úgy ítélte meg, az inflációs cél eléréséhez további kismértékű monetáris lazítás lehet szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik