Pénzügy
eladó lakás (eladó lakás, )

Nagy meglepetés a panellakások piacán

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 03. 11. 10:42

A használt lakóingatlanok piacának jelentős részét adják a panellakások, országszerte minden hatodik eladott panelházban található.

Korábban a témában:

Lakáslegek

A panelek piaca élénkült az elmúlt években és az átlagárak is nőttek. Az ingatlan.com összeállítása szerint március elején a 40-59 négyzetméteres panellakások hirdetési átlagára 174 ezer forint volt, a nagyobbaké pedig 167 ezer forintot tett ki. A megyeszékhelyeken és a fővárosban jellemző átlagárakból kiderül, hogy Győr megelőzi Budapestet, a legolcsóbban pedig Salgótarjánban hirdetik a paneleket.

Az elmúlt hónapokban rendre jelentek meg elemzések az ingatlanpiac élénküléséről. Kétségtelen, hogy a válság után mély gödörbe került szektorban növekedés látható, erre utalnak a hivatalos statisztikák is. Jóllehet, a KSH-nak még csak a múlt év harmadik negyedévéig vannak adatai, de abból az látszik, hogy tavaly 30 százalékkal nőtt az eladások száma, és ebben szerepe volt a panellakásoknak is.

Speciális szegmens

A használt lakások piacának bővülésénél azonban érdemes leválasztani a panellakásokat, amelyek annak speciális szegmensét adják. Helyzetük például azért kivételes, mert a használt lakások piacán a válság utáni években egyre nagyobb szeletet hasítottak ki maguknak. 2011-ben a lakótelepi és panellakások a teljes forgalom 18-20 százalékát adták, az elmúlt két évben azonban a teljes piac közel negyedét tudhatták magukénak.

Ezen belül, a múlt évben kizárólag a panelek aránya a használt lakások piacán 13 százalékos volt, tehát majdnem minden hatodik eladott lakás került ki ebből a körből. A panelek helyzete azért is kivételes, mivel a múlt év első kilenc hónapjára vonatkozó hivatalos KSH-adatok szerint 2011-hez képest az átlagos négyzetméteráruk 6 százalékkal 150 ezer forintra nőtt, ezzel szemben a többlakásos társasházi lakások átlagos négyzetméterára 5, a családi és sorházaké 9 százalékkal csökkent.

Meglepetés

A panellakások kivételes helyzete miatt az ingatlan.com felmérte a piacukat a lakáshirdetések alapján. A panellakások árára a többi ingatlantípushoz hasonlóan nehéz egészen pontos és aktuális adatokat kimutatni, de azért a lakáshirdetési árak jól mutatják a piaci nagyságrendeket. Az ingatlan.com összeállításában a különböző méretű – a 40-59 és a 60-79 négyzetméteres – panellakások hirdetési árát szedte csokorba megyeszékhelyenként. Az ingatlan.com szerint fontos, hogy a hirdetési árak a legtöbb esetben nem egyeznek a végleges adásvételi árral, de a két összeg közötti különbség akár 5-20 százalékos is lehet.

A kisebbik alapterület esetében az országos átlagos négyzetméterár 174 ezer forint, a nagyobb méretű lakásoknál pedig 167 ezer forint – derül ki az összeállításból.

„A részletes adatok azonban jelentős szórást mutatnak, ráadásul a gyűjtés meglepő eredményt hozott. A legtöbb lakóingatlan-típus esetében a budapesti átlagárak a legmagasabbak, a paneleknél azonban más a helyzet. Ugyanis a győri panelárak vezetik a listát, és csak a második helyen állnak a budapesti panelek” – mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője, hozzátéve: bár a győri panelárak első helye valóban meglepő, de azért azt fontos hozzátenni, hogy a győri árak nagyon közel vannak a fővárosiakhoz más típusú, például a téglaépítésű lakóingatlanoknál.

Ilyen árak vannak

Az ingatlan.com összeállításából kiderül, hogy Győr (250 ezer forint/négyzteméter) és Budapest (228 ezer forint/négyzteméter) után Debrecenben (190 ezer forint/négyzteméter) és Székesfehérváron (182 ezer forint/négyzteméter) a legmagasabbak a panellakások hirdetési árai. A legolcsóbb pedig Salgótarján, ez az egyetlen megyeszékhely, ahol 100 ezer forint alatt átlagáron (82 ezer forint/négyzteméter) hirdetik a paneleket. Az olcsóbb városok közé tartozik Miskolc, Szolnok és Tatabánya is.

A különböző méretek átlagárai közötti különbség is eltérően alakul a városonkénti bontás szerint. A megyeszékhelyek többségében a kisebb méretű panelek a drágábbak.

Debrecenben jóval drágább a kisebb

Kiugró a differencia Debrecenben, ahol a 40-59 négyzetméteres lakások 190 ezer forintos hirdetési ára 17 százalékkal haladja meg a nagyobb méretűek 163 ezer forintos átlagát.

Budapesten a kisebb méretű panelek 228 ezer forintos átlagára 15 százalékkal múlja felül a nagyobbakét, Pécsen pedig 13 százalékos a különbség, a 40-59 négyzetméteres panelek hirdetési ára ugyanis 134 ezer forint, a 60-79 négyzetmétereseké pedig 119 ezer forint.

Szombathelyen azonban a nagyobb a drágább

Ezzel szemben hét olyan megyeszékhely van, ahol a nagyobbakat hirdetik magasabb áron.

Szombathelyen a legjelentősebb a különbség: a nagyobb alapterületű paneleket 22 százalékkal magasabb, 192 ezer forintos négyzetméteráron adják, szemben a 40-59 négyzetméteresekre jellemző 158 ezer forintos árral. Tíz százalék feletti a különbség Salgótarjánban és Békéscsabán is, előbbi városban 92 ezer forint a nagyobb méretű panelek hirdetési ára, a békési megyeszékhelyen pedig 142 ezerért hirdetik a nagyobbakat.

Az ingatlan.com tapasztalatai szerint is érzékelhető a használt lakások piacán az élénkülés, és a következő időszakban is biztos kereslet lesz ezekre a panel lakóingatlanokra, elsősorban a téglaépítésűekkel szembeni árelőnyük miatt.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. november 19.
A behavazott Normafa Budapesten 2018. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

Jön december leghidegebb hete

Kommentek

NEW ORLEANS - SEPTEMBER 09: The NFL shield logo on the goal post pad at Louisiana Superdome on September 9, 2010 in New Orleans, Louisiana.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.