Gazdaság

Te dolgoznál Budapest legdizájnosabb irodájában?

Design iroda (iroda)
Design iroda (iroda)

London és New York után a világ harmadik legnagyobb Viacom központja található Budapesten, amely februárban elnyerte az Év Design Irodája címet.

A Viacom egy amerikai médiacég, amelynek budapesti főhadiszállásáról üzemeltetik a Comedy Central, Nickelodeon, Nick Jr., Paramount, VIVA és MTV csatornákat is. Irodájukat a közelmúltban teljesen felújították, amivel elnyerték az Év Irodája fődíjat a dizájn kategóriában. Ennek apropóján megnéztük, milyen körülmények között dolgoznak a magyar szórakoztatóipari szakmunkások, akik a Family Guy, a South Park, az Enterprise űrhajó, vagy éppen az Agymenők hazai és nemzetközi dolgaival foglalkoznak.

A Viacom XI. kerületi, Dorottya-udvarban lévő főhadiszállása egy hatalmas, loft-jellegű iroda. Lényeges elem a fény, amely nagy üvegfalakon keresztül árasztja el a belső tereket. A felhasznált anyagok ipari jelleget csempésznek az egykori gyárépületbe, a színek játékával és a berendezéssel ugyanakkor otthonossá és modernné is téve az irodát. A recepciós pult különlegessége Losonczi Áron találmánya, az üvegbeton, amely impozáns és masszív hangulatot kölcsönöz a fogadótérnek.

Itt található a cég mintegy kétszáz fős, egész Európára kiterjedő pénzügyi szolgáltató központja is. Ez utóbbi számos képzett, nyelveket beszélő fiatalt vonzott a céghez. A munkahelyek kialakításánál figyeltek az ő igényeikre is: legyen ez egy modern, laza iroda, amelyben az összes technikai feltétel adott a munkájukhoz. Bár az irodában nincs rolleres közlekedés vagy kütyüautomata, mint némely startupnál, a Viacomnál számos kreatív megoldással talákozhattunk. És itt nemcsak a kötelező csocsó vagy ping-pong asztalra kell gondolni.

Természetesen ez is egy munkahely, amely annyiban tér el más munkahelyektől, hogy itt a szórakoztatóipar körül forog az élet – és számos különleges tervezési megoldás utal a televíziózásra is. Hatalmas festmények borítják a falakat, megelevenednek például a Comedy Centralon látható sorozatok, többek között a South Park jelenetei is. Ezek mind egyedi készítésű elemek, hazai alkotók munkái, csakúgy mint a régi adásszalagokból készült világtérkép. A tárgyalók elnevezése is a szórakoztatóipart idézik, van Beavis and Butthead szoba, míg egy másik tárgyaló az Enterprise űrhajó nevét viseli. A Selfie szobában telefonbeszélgetéseket lehet folytatni, de ezt a célt szolgálják a különleges telefonfülkék is.

„Az Év Design Irodája kategóriában nagyon szoros volt a verseny, hihetetlenül magas színvonalat tapasztalhattunk” – mondta a Hir24-nek Dr. Németh Edit, az Év Irodája verseny zsűritagja, egyetemi adjunktus, a BME Pszichológia és Ergonómia Tanszékének vezető-helyettese. A zsűri a Viacomnál elsősorban azt értékelte, hogy a dizájn elemek nem csak magas minőséget képviselnek, de tökéletesen illeszkednek a vállalat arculatához, és valóban a cég identitását hangsúlyozzák, erősítik.

Bár nem dizájn elem, nekünk a Csini Csütörtök nevű lazaság is elnyerte tetszésünket. Mivel a médiacégnél pólóban, farmerban járnak dolgozni, ezt néha úgy dobják fel, hogy a hónap első csütörtökjén szépen kiöltöznek a kollégák. A fiúk öltönyben, nyakkendőben, a lányok kiskosztümben, magassarkúban jelennek meg. Ahogy mondták, örülnek, hogy nem kell öltönyben munkába járniuk, de néha jólesik kitörniük a kapucnis pulcsik szorításából. Úgy tűnik, a szórakoztatóipari szakmunkások öltönnyel lázadnak a szürke hétköznapok ellen!

Olvasói sztorik