Pénzügy
család, játék, hinta (család, játék, hinta)

Lakáspolitika is kellene ahhoz, hogy népesedjünk

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 03. 04. 14:04

A civilek úgy vélik, szükség lenne egy új koncepcióra, lakáspolitikáért felelős kormánybiztosra és egységes kormányrendeletre is. No meg arra, hogy meghallgassák őket.

A Népesedési Kerekasztal üdvözli a családi otthonteremtési kedvezmény júliusi bevezetését, ugyanakkor a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesülettel együtt úgy látja, lakáspolitikáért felelős kormánybiztosra, új koncepcióra és egy egységes kormányrendeletre lenne szükség.
Az egyesület és a kerekasztal közös javaslatait Benkő Ágota, a testület elnöke szerdán juttatta el az MTI-hez. Nincs népesedéspolitika lakáspolitika nélkül – hangsúlyozzák.

CSOK

Nehezményezik, hogy nem egyeztettek velük

A két szervezet sérelmezte, hogy az új lakástámogatási rendelet (CSOK) megjelenése előtt a kormányzat nem egyeztetett civil szervezetekkel. Ugyanakkor azt írták, pozitívumként értékelik és örömmel fogadják, hogy az új rendszerben az első gyermekre is lesz támogatás, gyermeknek számít a 24 hetesnél idősebb magzat, alacsonyabb lett a lakás-alapterület megkívánt minimuma, és azt is, hogy használt lakás vásárláshoz, bővítéshez, korszerűsítéshez is igényelhető támogatás, amely megegyezik az új lakásra igénybe vehető összeggel.
A most közzétett javaslatok között szerepel: a kormányzati munkamegosztásban világosan meg kellene határozni a lakáspolitikáért felelős kormányzati szereplőt, javaslatuk szerint kormánybiztost. A jelenlegi, széttagolt rendelkezések ugyanis álláspontjuk szerint akadályozzák a kormányzati munkát.

Azt is javasolják, fel kell térképezni a lakáspolitikával foglalkozó, munkájukkal azt támogatni képes szakmai és civil szervezetek körét. Jelezték, e munkában ők is szerepet vállalnának.

Erre lenne még szükség szerintük

Álláspontjuk szerint szükség lenne egy új lakáspolitikai koncepcióra, amely egyebek mellett meghatározná “az elérni kívánt lakásépítési, lakás-felújítási, bérlakás-építési célszámokat az egyes időtávokban”. Javaslatuk szerint a koncepció alapján a lakáscélú támogatásokról egy egységes, kormányrendeletet kellene készíteni.

A családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatban egyebek mellett arra tesznek javaslatot: a támogatást emeljék olyan szintre, hogy az energiahatékony, legális lakásépítések áfatartalmát juttassa vissza az építkező, új lakást vásárló vagy építő gyermekes családoknak.

Alacsony kamatozású hitel is kellene

A két szervezet javasolta a nagycsaládos, több generáció együttélésére alkalmas, úgynevezett generációs lakás-típus tervezésének és létesítésének elősegítését, támogatását, valamint egy “Fecskeház-programot”, amely az életpályájuk elején lévő fiatalok lakhatását és gyermekvállalását segíthetné.

A javaslatok között szerepel még egy – alacsony kamat mellett, forint alapon, hosszú távon nyújtandó – lakáscélú hitel bevezetése is az Európai Beruházási Bank vagy a Magyar Nemzeti Bank forrásaiból.

Korábban…

A Népesedési Kerekasztalt 2009 novemberében Pálinkás József, az Akadémia akkori elnöke hívta össze a 2012-ben elhunyt Kopp Mária pszichológus, orvos kezdeményezésére. A civil, egyházi és kormányzati szervezeteket is tömörítő kerekasztal korábban több olyan javaslatot is kidolgozott a kormányok számára, amelyet figyelembe vettek a népesedéspolitikai döntéseknél – jegyzi meg az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.