Pénzügy
adózatlan cipőszállítmány (adózatlan, cipőszállítmány)

Adózatlan cipőszállítmányt rejtett a kamion

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 03. 04. 09:22

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintegy 25 ezer pár cipőt foglalt le a fővárosban, mivel a forgalmazó frissen alakult kft. nem fizetett áfát.

Korábban a témában:

A 20 millió forint értékű áruval megrakott kamionra tagországi adatszolgáltatás hívta fel a NAV figyelmét, továbbá az is gyanút keltett, hogy az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe (EKÁER) nem jelentették be a fuvart.

Így találták meg őket

A NAV közleménye szerint fokozottan figyeli a főváros azon ipari parkjainak, forgalmas kereskedelmi területeinek, piacainak árumozgását, ahol – a tapasztalatok szerint – gyakori a feketekereskedelem.
Az egyik X. kerületi helyszín ellenőrzésekor a NAV szakembereinek egy Szlovákiából érkező kamion vált gyanússá. A gyanút erősítette, hogy a mintegy 25 ezer pár cipő fuvarozását nem jelentették be az EKÁER-be.

adózatlan cipőszállítmány (adózatlan, cipőszállítmány) 

Az ellenőrök megvizsgálták a rakomány papírjait és összevetették a NAV informatikai rendszerében szereplő adatokkal. Megállapították, hogy a kamion Hamburgban vámkezelt rakománya, a 722 karton férfi sportcipő és 848 karton női utcai cipő tulajdonosa egy olyan, tavaly októberben alakult kft., amely már első bevallási kötelezettségének sem tett eleget. A társaság annak ellenére nem nyújtott be 2014. IV. negyedévi áfabevallást, hogy a tagországi adatszolgáltatások szerint abban az időszakban is jelentős mennyiségű árut hozott be Magyarországra és beszerzései után 35,4 millió forint áfát kellett volna befizetnie az államkasszába.

Az adóhiány részbeni megtérülésére a NAV Kelet-budapesti Adóigazgatósága a helyszínen lefoglalta a lábbeliket, melyek összértéke eléri a 20 millió forintot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.