Gazdaság

EKAER – március 1-től éles a rendszer, indul a bírságolás

kamion(210x140).jpg (kamion, határ)
kamion(210x140).jpg (kamion, határ)

Péntek este jelent meg a Magyar Közlöny 2015. évi 23. száma, mely az EKÁER-re vonatkozó törvénymódosítást és a részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendeletet is tartalmazza.

EKÁER?

Március elsejétől éles az EKÁER rendszere, és néhány változtatás is ettől a naptól lép életbe. Az egyik legfontosabb változás, hogy az árbevételük alapján egyszerűsítést kapó cégek esetén az éves nettó árbevétel 300 milliárdos határát 50 milliárdra csökkentették. Csak az értékhatárt figyelembe véve így 27 helyett 165 vállalkozás kaphatna egyszerűsítést, de ennél valószínűleg sokkal kevesebb cég élhet majd a lehetőséggel a további feltételek miatt.

Másik fontos változás, hogy a mentességi szabály kapcsán (a „vagy kötőszó „és”-re cserélésével) egyértelműsítésre került, hogy a mentességhez megjelölt két feltétel együttes érvényesülése esetén áll be az EKAER alóli mentesülés, azaz mentesség kizárólag akkor alkalmazható, ha a szállított termékegység sem a 2,5 tonnát, sem az 5 millió forint értékhatárt nem haladja meg.

Enyhülés, hogy a nem kockázatos termékek esetén az áru értékére vonatkozó határérték 5 millió forintra emelkedik. A kockázatos élelmiszerek esetén is növekedtek a határértékek, itt az egyéb kockázatos termékek előírásai lesznek érvényesek, tehát 500 kg tömeg vagy 1 millió forint áruérték felett keletkezik csak bejelentési kötelezettség.

Időpontok, határidők:
• Március 1. – éles indulás, türelmi idő lejárta
• Március 11. – a kockázati biztosíték nyújtásának határideje
• Április 1. – egyes informatikai fejlesztéseket igénylő rendelkezések életbe lépésének határideje
• Június 1. – további rendelkezések lépnek életbe

Az EKÁR rendszer bevezetéséről itt és itt írtunk bővebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik