Pénzügy

Ilyen még nem volt: jöhet a negatív kamat

penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(6)(210x140).jpg (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság, )
penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(6)(210x140).jpg (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság, )

Vagyis a bankba berakott pénze nemhogy szaporodna, hanem apad. Mindez a defláció miatt. A hiteleknél viszont nem alkalmaznák a negatív kamat fogalmát.

Eddig az volt a szabály, hogy a kamat nulla, vagy annál nagyobb lehet, azonban úgy tűnik, hamarosan változás lehet ezen a téren. Egy pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint ugyanis a nem természetes személyeknél (vagyis pl. cégeknél) lehetővé válna a negatív kamat alkalmazása is – figyelt fel rá a vs.hu. És ezt a törvényt már ezen a héten elfogadhatják.

A javaslatban egyébként köntörfalazás nélkül le is írják, hogy ez mit jelent: a negatív előjelű kamat alkalmazása esetén a visszafizetendő pénzösszeg a negatív előjelű kamatlábnak megfelelő mértékben csökken. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert más országokban is van hasonló lehetőség. A lépéssel a magyar bankok hátrányát akarják kiküszöbölni.
Vagyis ha egy vállalkozás bankja a mínuszos infláció miatt negatív kamatot számítana fel, akkor ezt a jövőben gond nélkül megtehetné.

Ingyenhitel azonban nem lesz. Vagyis a kölcsönöknél és adósságoknál nem alkalmazzák a negatív kamat szabályát. Ott minimum 0,01 százalékos kamattal kell számolni, akkor is, ha kamatmentessé vagy negatív kamatozásúvá válna a tartozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik