Pénzügy

Csúcs, milyen sok pénzt tettünk félre

megtakaritas(210x140).jpg (megtakarítás)
megtakaritas(210x140).jpg (megtakarítás)

Sohasem hízott még olyan sokkal a háztartások vagyona, mint tavaly. Minden lakossági bankszámlára átlagosan 300 ezer forinttal került több, mint korábban.

Tavaly összesen majdnem 1600 milliárd forinttal gyarapodtak a lakosság megtakarításai, az előző évi 1070 milliárd forinttal szemben. Így összességében 2800 milliárd forintra gyarapodott a háztartások vagyona – írta az Azénpénzem.hu.

Ezért dönthetett csúcsot a vagyongyarapodás

A lap szerint a megugrás oka többek között az is, hogy a frissen félretett 1600 milliárd mellett nagyon szépen hozott az árfolyamnyereség is. Ami a devizahitelesek számára kín volt, az a devizában befektetőknek szép nyereséget hozott – tették hozzá. A devizabetétesek ugyanis a gyengülő forintból többet profitálhattak, mint amennyi az új elhelyezés volt. Ezt jól mutatja, hogy a lap szerint a tranzakciók révén a deviza-betétállomány nem egészen 15 milliárddal nőtt, miközben az árfolyamváltozás a betéteket 113 milliárd forinttal hizlalta.

Ez persze semmi ahhoz képest, hogy a részvények és részesedések átértékelési nyeresége 770 milliárd forintot tett ki.

Arra is kitérnek a cikkben, hogy vajon a vagyongyarapodás mennyiben köthető a gazdagokhoz. Ön mit tippel, milyen arányban? Meglepő lehet az eredmény. Kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik