Pénzügy
diákhitel (diákhitel)

Hitelből is megérheti diplomát szerezni

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 02. 16. 12:14

Objektíven kimutatták, hogy jó esetben jóval nagyobb jövedelemre lehet szert tenni, mintha az ember megállna az érettséginél.

Korábban a témában:

A kevésbé tehetős anyagi háttérrel rendelkező fiatalokban egy ponton bizonyosan felmerül a kérdés, hogy érdemes-e hitellel belevágnia az egyetemi évekbe, vagy inkább középfokú végzettségével próbáljon meg elhelyezkedni. Sokszor hallhatja azt, hogy nem jó döntés már az életpályája elején eladósodnia.

Mivel pénzügyi kérdésről van szó, érdemes ezt objektíven, a számok nyelvére lefordítva megvizsgálni. Ezt tette a Bankmonitor.hu is: megvizsgálták, hogy vajon a hitel törlesztését kompenzálja-e az alacsonyabb munkanélküliségi valószínűség és a magasabb diplomás átlagbér.

Azért ezt se felejtsük el

Sokat lehet vele nyerni

Arra a következtetésre jutottak, hogy aokat lehet nyerni a felsőfokú végzettséggel, így a tanulmányokat hitelből is bőven megéri finanszírozni.

A portál konkrét példaszámítása szerint egy felsőfokú gazdasági végzettséggel bíró friss diplomás teljes életpályája során átlagosan 71 millió forint többletjövedelemre tehet szert a középfokú végzettséggel bíró társaihoz képest a magasabb végzettségnek köszönhetően. És ebből a többletjövedelemből a Diákhitel törlesztése a konkrét példánál mindössze 3,3 millió forintot visz el.

Egyetemi költségek

Így azok számára, akik anyagi nehézségek miatt fontolgatják, hogy jelentkezzenek, vagy sem, azt mondják, hogy a Diákhitel remek befektetési lehetőséget és megoldást kínál. Hozzáteszik azonban, fontos, hogy piacképes tudásra tegyünk szert, illetve, hogy a tanulmányaink végén valóban megszerezzük a diplomát. Ellenkező esetben ugyanis a Diákhitel törlesztőrészleteit nem fogja kompenzálni a többletjövedelem.

Ha kíváncsi a részletekre is, például arra, mennyivel kisebb az esélye, hogy diplomával munkanélküli lesz, mintha csak középfokú végzettsége lenne, illetve hogy hogyan aránylik a visszafizetendő hitel a várható jövedelemhez, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.