Pénzügy

Árcsökkenés: nem minden nyugdíjas örülhetett

nyugdijas(210x140).jpg (nyugdíj, nyugdíjas, )
nyugdijas(210x140).jpg (nyugdíj, nyugdíjas, )

Az alacsony infláció miatt a nyugdíj reálértéken 2 százalékkal nőtt. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az idős könnyebben jött volna ki a járadékából.

Nyugdíjemelés

A KSH tegnap közzétett adatai szerint tavaly az árak átlagban nem hogy nőttek volna, hanem 0,2 százalékkal csökkentek. Ami átlagban jó lehet a családoknak és a nyugdíjasoknak is. A fő inflációfaragó tényezők a rezsicsökkentés és a benzinár csökkenése.

Azonban a nagy átlagon belül voltak olyan termékcsoportok is, amelyeknek emelkedett az ára. Nem véletlen, hogy sokan mondják azt, ők nem érezték az árcsökkenést. Hiszen attól függően, ki miből fogyaszt többet, és hogy ezeknek a dominánsabb termékeknek hogyan változott az ára, eltérések lehetnek abban, hogy egy-egy család kiadásai változtak-e, és ha igen, milyen irányba.

Az egészségügyi kiadások nőhettek

Az Azénpénzem.hu többek között azt vizsgálat meg, hogy a nyugdíjasoknál hogyan alakulhatott a kép. Őket jellemzően elég érzékenyen érinthetik az egészségügyi kiadások. A KSH adatai szerint pedig az az egészségügyi szolgáltatások ára átlagban 7,2 százalékkal, a testápolás és egészségügy árai pedig 6,3 százalékkal emelkedtek tavaly. Ami tehát negatívan érinthette az időseket is. De hogy mennyire, az persze attól is függhetett, hogy például milyen gyógyszereket kell szedniük. Tavaly ugyanis 200 gyógyszer ára nőtt, 85-é pedig csökkent – jegyzik meg. A harmadik legnagyobb áremelkedés az újságoknál, folyóiratoknál volt (7,0 százalék).

Viszont az élelmiszerek közül a burgonya ára csökkent (-29,6 százalék), és a cukoré szintén (-19,6 százalék), és az árcsökkenési listán a harmadik helyezett az üzemanyag volt (-10,4 százalék).

Ha részletesebben is érdekli a téma, szeretné például megtudni, az 5,4 százalékos háztartási energiaár-csökkenés mit takar, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik