Pénzügy
persely (kalapács, persely, )

Nyugdíjpénz – vigyázzon, mire fizeti

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 01. 06. 13:40

A maradék négy magánnyugdíjpénztár a fennmaradás érdekében kénytelen rábírni tagjait, hogy fizessenek tagdíjat. Van ahol ez a további pénztári tagság feltétele is lehet.

Korábban a témában:

Magánnyugdíjpénztárak

Mint közismert, a még meglévő négy magánnyugdíjpénztár léte is veszélybe került azzal, hogy végelszámolás fenyegeti a kasszákat amennyiben a tagok minimum 70 százaléka nem fizet tagdíjat.

A kasszáknál egyébként először a 2015. április 1. és szeptember 30. közötti időszakban kell vizsgálni, hogy a tagdíjfizető tagok száma a hat hónap átlagában kettő hónapban nem csökkent-e a taglétszám 70 százaléka alá.

Logikus válaszlépés, hogy a pénztárak kivétel nélkül tagdíjfizetést írtak elő a tagoknak. S úgy tűnik, az összegeket igyekeztek úgy megszabni, hogy a díjfizetés teljesíthető legyen a tagok számára.

Ennyi tagdíjat szednek

Mint a vg.hu megírta, a legkisebb tagdíj a Budapest pénztárnál lesz, havi 200 forint. Náluk egyébként mióta bejelentették, hogy végelszámolás várhat a pénztárra, már 50 százalék fölé nőtt a tagdíjat fizetők aránya.

Az MKB-nál maradt a korábbi ezer forintos tagdíjelvárás (egyedül náluk volt eddig ilyen) és havonta ugyanekkora összegű adományt is elvárnak a tagoktól.

A Szövetségnél havi 400 forintos tagdíjat írtak elő, és emellé még egyszer ennyi, évi 5000 forint adományt kérnek pluszban.

A Horizontnál pedig március elsejétől írták elő a havi minimum 500 forintos tagdíjat. Náluk adományt eddig is kértek, negyedévente 3000 forintnyit, ezentúl azonban csak havi 500 forintot várnak.

Érezni némi bizonytalanságot azzal kapcsolatban is, hogy vajon a kisösszegű tagdíjakra tekintettel a tagok fizethetnek-e negyedévente vagy évente ahhoz, hogy a pénztárak megfeleljenek a törvényi előírásnak. A Budapestnél például mindegyik lehetőséget felkínálják, az MKB viszont nem tudja, ez elfogadható-e.

Elküldhetik, aki nem fizet?

Érdekes kérdés, hogy vajon a magánnyugdíjpénztárak a fennmaradásuk érdekében elküldhetik-e azt a tagot, aki nem fizet. A Horizont már felvállalta, hogy így tesz – figyelt fel rá az Azénpénzem.hu.

Ez a pénztár ugyanis alapszabályában rögzítette, hogy ha a tag három hónapon keresztül nem fizeti meg a tagdíjat, azt úgy veszik, mintha nem felelne meg a törvényi feltételeknek. Így nála kezdeményezhetik a visszaléptetést a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. A bökkenő csak az, hogy a portál által megkérdezett jogász szerint kétséges lehet egy ilyen lépés jogszerűsége.

Nem mindegy, hogy tagdíj vagy adomány

A tagdíjból januártól mindössze 2,5 százalékot fordíthatnak a működésre a pénztárak (a korábbi 0,9 százalék helyett). Emiatt is mondják, hogy nemigen van még egy olyan olcsó hosszú távú megtakarítási forma, mint a magánnyugdíjpénztár.

Csakhogy az adomány már teljesen más tészta. Az ilyen címen érkező befizetés ugyanis nem gyarapítja a tagok megtakarításait, hanem teljes egészében a működési költségekre fordítja a pénztár. És ha a kért adomány ugyanannyi, vagy több, mint a tagdíj, akkor a költségszint már 50 százalék fölé ugrik. Vagyis rögtön nem lesz annyira olcsó a befektetési forma – figyelmeztet a portál.

Ezért érdemes a tagoknak átgondolniuk, mennyit hova fizetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.