Pénzügy

Kápéra esküszik a magyar

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 07. 16. 12:30

Bár már az érintés nélkül használható bankkártyák száma is átlépte tavaly az egymilliós határt, háromból ketten mégis készpénzzel fizetnek.

Korábban a témában:

Még inkább

A legalább hetente internetező magyar felnőttek körében végzett reprezentatív felmérést az NRC piackutató, amelyben a fizetési szokásainkra voltak kíváncsiak.

Az derült ki belőle, hogy havi kiadásaink közel negyedét bankkártyával, 12 százalékát pedig átutalással fizetjük. S bár a lakosság közel fele tartja elképzelhetőnek, hogy rövid időn belül természetessé válik a készpénz nélküli vásárlás, 22 százalék még sosem próbálta a kártyás fizetést. Érdekes tény, hogy a megkérdezettek fele intézett már pénzügyi tranzakciót az interneten keresztül, de többségük túl lassúnak és bonyolultnak tartja.

Nehezen vesszük át az újdonságokat

Még rosszabb a helyzet az érintés nélküli fizetésre alkalmas eszközöknél. Ezzel a lehetőséggel a technikai újdonságokra az átlagosnál amúgy nyitottabb internetezőknek is csupán 18 százaléka élt már legalább egyszer.

A terjedésük útjában nemcsak a megszokás, hanem a tájékozottság hiánya is áll: hiába, hogy tavaly már minden negyedik POS terminál alkalmas volt érintés nélküli fizetésre, ennek legfőbb előnyeit – fizetéskor a kártya nem kerül ki a tulajdonos kezéből, illetve megadott összeghatár alatti vásárláskor nem kell PIN kódot beütni – még azok fele sem ismeri, akik hallottak már a technikáról.

A legtöbb magyar fejében a gyors, egyszerű és biztonságos fizetés megtestesítője – noha a legtöbb reklám a modern fizetőeszközök épp e három tulajdonságát emeli ki – még mindig a készpénz.

Ezért nem éri meg

Betett neki

A bankok és kártyáik népszerűségét a megszokáson túl a tranzakciós illeték is visszavetette, amely a köztudatban a készpénzfelvétel utáni díjkötelezettség emelkedésében csapódott le.

Eredményeként a megkérdezettek 48 százaléka igyekszik visszaszorítani a készpénzfelvételek számát. Az év elejétől fennálló 150 ezer forintos határig havi két ingyenes készpénzfelvételi lehetőséggel pedig a lakosság 64 százaléka él.

Az innovatív fizetési technikák fizikai terjedése korántsem elégséges a készpénzhasználat visszaszorításához. Jól mutatja ezt az a tény a kutatók szerint, hogy bár a virtuális fizetésben jártasak nagy része továbbra is használni fogja ezeket az eszközöket, az újszerű megoldásoktól magukat távol tartók döntő többsége nem tartja valószínűnek, hogy a közeljövőben elektronikus pénzhasználatra vált.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.