Pénzügy

Itt a legrizikósabb bankkártyával fizetni

Aki külföldre utazik, nem árt, ha tudja, melyik országokban mik a leggyakoribb visszaélések a plasztikhasználatnál, és hol lehet a legnagyobb veszélyben a pénze.

Nyaralóknak

Általánosságban igaz, hogy a bankkártya jóval biztonságosabb, mint a készpénzhasználat, azonban így is érhetnek minket meglepetések. Akkor is, ha külföldre utazunk. A Pénzcentrum.hu ezért utánajárt, melyek a leggyakoribb kártyás visszaélések a népszerűbb európai turistacélpontnak számító országoknál.

Ehhez a SEPA (Egységes Uniós Fizetési Övezet) 32 tagállamában 2012-ben végzett felmérést vették alapul.

Az okozott kár egyébként a kutatás szerint az összes tranzakciós értékhez képest mindössze 0,38 ezrelék, de ettől függetlenül a termináloknál, és az ATM-eknél sem árt résen lenni.

Húzós lehet

Ahol a leggyakoribbak a visszaélések

A portál összesítése szerint Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Luxemburgban a legnagyobb az esélye annak, hogy történik valami a kártyánkkal. Tízszer inkább előfordulhat ez, mint mondjuk Romániában, Litvániában vagy Lengyelországban.

A POS-terminálok használatával leginkább Spanyolországban, az ATM-ekkel pedig Észtországban és Hollandiában legyünk különösen óvatosak – figyelmeztetnek. 

Ha kíváncsi rá, készpénzt vagy bankkártyát érdemesebb vinni a külhoni nyaralásra, kattintson! És akkor is, ha tudni szeretné, hogyan lehet nagyobb biztonságban a kártyája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik