Pénzügy

7 bankkártyás tipp nyaralóknak

A magyarok többsége külföldön nem szeret bankkártyával fizetni, pedig kényelmes és biztonságos, ha betartunk néhány alapszabályt.

A bankkártyával rendelkező nyaralók közel fele, 45 százaléka utazik külföldre is a nyári szabadsága alatt. Többségük inkább készpénzzel fizet – derül ki a CIB Bank megbízásából készített felmérésből. Pedig a bankkártya-használat számos előnnyel járhat. 

Például időt takaríthatunk meg. Egy külföldi nyaralás ugyanis rengeteg előkészülettel jár – legyen szó az úti cél kiválasztásáról, a szállásfoglalásról, a bevásárlásról vagy pl. a csomagolásról –, a pénzváltást pedig sokszor az utolsó pillanatig halogatjuk. Szerencsére a hazai bankok által kibocsátott bankkártyákat a világ legkülönbözőbb pontjain is elfogadják, így nem kell kétségbeesnünk akkor sem, ha nem sikerült valutát váltanunk a nyaralás előtt. Bankkártyánk jól jöhet akkor is, ha az utazás során valamilyen váratlan költség merül fel, vagy ha nem váltottunk elég készpénzt ahhoz, hogy megvehessük a kiszemelt szuvenírt szeretteinknek.

A kényelmes és biztonságos bankkártya-használat érdekében azonban nem árt megszívlelnünk 6+1 hasznos tippet – mondják a CIB Bank szakértői.

Fotó: Europress/Getty Images

1. Utazás előtt mindig ellenőrizzük kártyánk érvényességi idejét, mert a lejárt plasztik egy távoli országban sokkal kellemetlenebb lehet, mint itthon.

2. A biztonságos használat érdekében a bankkártyánkhoz az utazás előtt állítsunk be készpénzfelvételi és vásárlási limitet. Figyeljünk azonban arra is, hogy olyan keretet határozzunk meg, amelyet biztosan nem lépnénk túl napon belüli költéseinkkel, nehogy kellemetlen perceket éljünk át például egy drágább szuvenír vásárlása során valamelyik helyi üzletben.

3. Érdemes a kártyánkat kibocsátó bank telefonszámát elmenteni, vagy felírni magunknak, hogy a kártya esetleges eltűnése esetén azonnal értesíteni tudjuk erről a pénzintézetet.

4. A nyaralás előtt ellenőrizzük a külföldi készpénzfelvétel díját! A bankok kínálatában találhatunk olyan kártyát is, amely ingyenes ATM-es külföldi készpénzfelvételt biztosít egyes országokban, egyéb esetben nagyon drága is lehet a pénzhez jutás.

5. Ha még nem rendelkezünk kártyafigyelő szolgáltatással, az utazás megkezdése előtt fontoljuk meg ennek igénylését, hiszen így sms-ben értesítést kapunk kártyás tranzakcióinkról, legyen szó vásárlásról vagy készpénzfelvételről. Így egyszerűen nyomon tudjuk követni egyenlegünket.

6. A legtöbb belépőjegyet, autópálya-díjat, kompjegyet már meg lehet vásárolni bankkártyával is. Érdemes előre tájékozódni az interneten, hogy a tervezett útvonalon hol van-e erre lehetőség. A bankkártyás fizetés kényelmes, és a visszajáró apróval sem kell foglalkoznunk. Nemcsak biztonságos, de gyorsabb is a bankkártya használat például a magyarok legnépszerűbb nyaralási úti célja, Horvátország autópályái esetében, ahol sokszor még a sorok is rövidebbek a kártyás fizetést lehetővé tevő díjfizető kapuknál.

+1 Külön biztosítás helyett igényelhetünk a bankkártyánkhoz kapcsolódó utasbiztosítást is

Ajánlott videó

Olvasói sztorik