Pénzügy

Bezáratott 10 üzletet a NAV

A vizsgált üzletek több mint tizedénél talált valamilyen problémát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amikor célzottan ellenőrizte az online pénztárgépek bekötését.

Az év első négy hónapjában mintegy 16 ezer, a pénztárgépekkel kapcsolatos célzott ellenőrzést végzett az adóhatóság, de ez a szám nem tartalmazza azt, amikor a pénzügyőrök a komplex ellenőrzéseknél vizsgálták a pénztárgépeket is. A vizsgálatok során 1752 alkalommal állapítottak meg valamilyen hibát vagy hiányt – mondta el az onlinekassza.hu-nak Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnökhelyettese.

Eddig 100 milliós értékben szabtak ki bírságot, tíz üzletet zárattak be. A vizsgált üzletek több mint tizedénél találtak valamilyen problémát. Történtek kísérletek a bevételek eltitkolására, de az adatbányászati módszerekkel könnyen megállapítható, ha valakinek nem reális a bevallott forgalma. A kasszák műszaki ellenőrzése sem ért véget azzal, hogy megkapták a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyét.

A NAV is vásárol kasszákat, sokszor a gyártók, forgalmazók nem is tudják, hogy az adóhatóság vette meg a gépet, fedővállalkozásokat használnak erre. A hackerlaborban alaposan átvizsgálják a kasszákat, megpróbálják feltörni – árulta el az elnökhelyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik