Pénzügy

Lecsaphat a külföldön dolgozókra a NAV

Akár több százezer forintot is követelhet a külföldön dolgozó magyarokon a NAV, ha nem intézték el megfelelően az adminisztrációt.

A külföldön munkát vállalók gyakran csak nekivágnak a nagyvilágnak és a hazai hatóságoknak nem jelzik, hogy hamarosan máshol vállalnak munkát, lakcímükről pedig még kevesebben jelentkeznek ki. Pedig néhány hónap vagy év múlva akár több százezer forintot is követelhet rajtunk a NAV, ha nem voltunk elég körültekintőek – figyelmeztet a Pénzcentrum.hu. A portál utánajárt, hogy külföldi munkavállalás előtt mit szükséges elintéznünk, hogy később ne érjenek meglepetések.

Rengeteg pénzt küldenek haza a külföldön dolgozók

A Világbank becslése alapján csak Németországból 96 milliárd forintnyi támogatást küldtek tavaly haza azok a magyarok, akik kint vállaltak munkát. Az összes hazautalás pedig elérte az 545 milliárd forintnak megfelelő összeget. Ez megközelíti a tavalyi GDP 2 százalékát. Németország után a legtöbb pénz az USA-ból, aztán pedig Kanadából érkezett.

Százezrek külföldön

A probléma egyre több embert érint, hiszen egyre több magyar dolgozik külföldön. Ahogy arról korábban az FN24 is beszámolt: a becslések alapján körülbelül 600 ezer magyar ember dolgozott 2013 év végén más európai országokban. A legtöbben az Egyesült Királyságban, a Nemzetgazdasági Minisztérium nagykövetségek adatai alapján tett becslése szerint 300 ezren. Az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot.

A második kedvenc Németország. A német statisztikai hivatal külföldi állampolgárokat nyilvántartó adatbázisa 135 614 magyar állampolgárságú embert tartott nyilván 2013 végén, ami csaknem 29 százalékos növekedés az előző évhez képest. A harmadik leggyakoribb célállomás Ausztria. Az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint 63 251 magyar dolgozott hivatalosan a szomszédos országban.

Sokba kerülhet

Mivel ma már az unión belüli munkavállalás nem jár olyan sok adminisztrációs kötelezettséggel, mintha például az USA-ba vagy más tengerentúli országba költöznénk, ezért sokan megfeledkeznek (vagy nem is tudnak róla), hogy kinek és hol kell szólniuk, ha elhagyják az országot. Pedig nemcsak az utólagos – akár több százezres – bírság befizetésétől kímélhetjük meg magunkat, de továbbra is teljes körű ellátásban részesülhetünk itthon akkor is, ha már máshol vagyunk biztosítva.

Ha nem EGT-tagállamban vállalunk munkát, akkor utána kell járni, hogy a célországgal van-e kétoldalú egyezményünk, és abban mi szerepel. Amennyiben nincs kétoldalú egyezmény életben az adott országgal, akkor fizetni kell mindkét országban a tb-t, ha nem jelentkezünk ki a hazai állandó lakcímről. Amennyiben továbbra is bejelentkezve maradunk a lakcímünkön, de nem fizetjük a 6810 forintot havonta, úgy az adóhatóság öt évre visszamenőleg bármikor behajthatja rajtunk az elmaradást. Ugyanakkor egyedi eljárás keretében lehetőség van arra, hogy az adóhatóságnál kezdeményezzük a tb-fizetés alól történő mentesítést – közölte az Adóhatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik