Üzleti tippek

Milliós bírsággal riogat a NAV

FN24
FN24

2014. 05. 27. 12:02

Újabb fontos adózási határidő közeleg, amely ezúttal a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásokat és a társaságiadó-alanyokat érinti. Előbbieknek számviteli beszámolójukat kell közzétenni június 2-ig, utóbbiaknak a tavalyi társaságiadó-kötelezettségükkel kell elszámolni. Akik nem tarják be a határidőt, akár másfél millió forint bírságot, végső esetben pedig adószámuk törlését kockáztatják.

Korábban a témában:

A kettős könyvvitelt vezető cégeknek általános esetben minden év május 31-ig elektronikus formában kell közzétenniük éves számviteli beszámolójukat. A nyilvános adatok nemcsak a piaci szereplőknek nyújtanak naprakész információkat üzleti partnereikről, hanem átláthatóbb piaci viszonyokat teremtenek, és védik a hitelezők érdekeit is. Mivel május 31. az idén hétvégére esik, a beszámolót a Kormányzati Portálon keresztül június 2-ig kell feltölteni.

Mulasztás esetén…

Azokat a társaságokat, amelyek ezt a határidőt elmulasztják, 500 ezer forintig terjedő bírsággal szankcionálja az adóhatóság. Ha a vállalkozás további 30 napon belül sem teljesíti közzétételi kötelezettségét, a mulasztási bírság 1 millió forinttal emelkedik, újabb 60 nap elteltével pedig a NAV felfüggesztés nélkül, hivatalból törli az adószámot, és a cégbíróságnál kezdeményezi a vállalkozás megszüntetését.

Cégtörlési dömping

Tavaly 49 ezer budapesti és Pest megyei cég mulasztott, és az eredménytelen felszólítások után végül 7 ezernek törölte az adószámát a NAV.

A társasági adót is be kell fizetni

Május 31. (az idén június 2.) a társaságiadó-alanyok számára is fontos adózási határidő. Főszabály szerint eddig az időpontig kell benyújtani az előző évre vonatkozó társaságiadó-bevallást és megfizetni az adót. A határidő elmulasztása 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot von maga után. Egyes szervezeteknek lehetőségük van arra, hogy ha a vállalkozási tevékenységből nem származott bevételük, vagy azzal kapcsolatban költséget, ráfordítást nem számoltak el, akkor a 1329-es társaságiadó-bevallást az azt helyettesítő 1301 jelű nyilatkozattal váltsák ki.

Ilyen szervezetek lehetnek: az alapítványok, közalapítványok, társadalmi szervezetek, köztestületek, egyházak, lakásszövetkezetek, önkéntes kölcsönös biztosítópénztárak, közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmények és az európai területi együttműködési csoportosulások.

Tavaly mintegy 242 ezer fővárosi és Pest megyei illetőségű vállalkozás nyújtott be társaságiadó-bevallást, és összesen 96,5 milliárd forint társasági adót fizettek be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.