Üzleti tippek

Pénztárgépbotrány: rengetegen bukják a támogatást

Pórul járt vállalkozók, olvasói panasz és a NAV válasza. A pénztárgépkáosz újabb fejezete.

A vállalkozók 68 ezer regisztrált gép után biztosan nem kapják meg az 50 ezer forintos állami támogatást – számolt be róla az MTI a Népszava cikke alapján, amelyben Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) elnöke nyilatkozott.

A napilap arra is kitért, hogy mivel időközben sokan csődbe mentek (az első negyedévben ezren) vagy a korábbinál kevesebb kasszára tartanak igényt, így jelenleg 30-35 ezer vállalkozó esik el a több mint 40 ezer gép utáni összesen 2 milliárd forintot meghaladó támogatástól.

Jó gép, rossz gép

Aki mindenben követte az előírásokat, és “jó” gépet rendelt, az február végéig, aki a “zűrös” pénztárgépek valamelyikét rendelte meg, április végéig helyezhette – volna – üzembe az online kasszát, és kaphatta volna meg a támogatást. Csakhogy ezrek kaptak értesítést a forgalmazóktól arról, hogy legfeljebb májusban vagy június-júliusban tudják szállítani a kasszát.

A nemzetgazdasági tárca szerint a támogatás kiutalására nyitva álló határidő még nem járt le, és csak június 30. után lehet pontos tájékoztatást adni arról, hogy ténylegesen hány gép után vették igénybe a támogatást.

A lapban az is olvasható, hogy sok online pénztárgép nem bírja a terhelést. A támogatástól eleső vállalkozók érdekeit képviselő ÉRVEK becslése szerint már minden harmadik online gépet szervizelni kellett.

Mit tehet a kereskedő? Egy vállalkozói panasz a sok közül

Az Adózóna.hu olvasója megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. A vállalkozó beszámolt arról, hogy a pénztárgépigénylését a Csongrád megyei adóigazgatóságán adta le február 14-én. A határozatot március 6-ai dátummal kapta meg, amelyben értesítették, hogy a már befizetett összeget átutalják a Prior Cash Kft.-nek az INSPUR 330 típusú-A029 számú pénztárgép igénylése miatt.

A vállalkozó a Prior Cash Kft.-t többszöri próbálkozásra sem tudta elérni. Végül április 28-án értesítették, hogy nem tudják leszállítani az igényelt gépet, helyette másik típust tudnak csak adni. A másik típusról viszont többszöri kérésre sem adtak további információkat.

Április 30-án közölték vele, hogy csak a NOVATEK-N gépet tudják biztosítani, de csak úgy, ha a gép árát még aznap átutalja. Ezt a vállalkozó – a banki átutalás 15 órai zárása miatt – már nem tudta teljesíteni. Végül a forgalmazó közölte a megrendelővel, hogy mivel nem fizette ki a (számára ismeretlen) gépet, így elesett az 50 000 forintos állami támogatástól.

A NAV válasza

Vajon mit tehet a fent vázolt esetben a vállalkozó? A portál három hét elteltével a következő választ kapta az adóhatóságtól:

A támogatás egyik feltétele a jogszabály által meghatározott határidőben történő üzembe helyezés. Az eredeti határidő 2013. december 31-e volt. A vállalkozók jelentős többsége – akik az első megrendelésüket 2013. október 1-je előtt leadták – 2014. február 28-ig kellett, hogy üzembe helyezzék az új gépet.

A jogszabály az Alt Cash, Japán Cash és Patkós Cassa exügyfeleinek további kedvezményt biztosított, hiszen nekik másik – engedéllyel bíró – forgalmazót is kellett keresniük. A károsult kereskedők számára két hónappal meghosszabbították a támogatás igénybevételének a lehetőségét.

Az április 30-ai – a támogatás szempontjából – végső határidőig több mint 96 700 pénztárgépet helyeztek üzembe, vagyis az átállás lényegében megvalósult. A jogszabályok szerint azonban a NAV az április 30-ai támogatási határidőt követően sem szankcionálja a még mindig hagyományos kasszát használókat, ha az érintett vállalkozók a határidőket betartva kértek üzembe helyezési kódot, és rendelkeznek érvényes megrendeléssel.

Szankciók és polgári perek?

A törvény az adóhatóság számára lehetővé teszi a pénztárgép-forgalmazók szankcionálását is. Itt olyan esetekre kell gondolni, amikor a forgalmazó például forgalmazási engedély nélküli gépet kínál eladásra, és nem arra, hogy az érintett cég nem teljesítette a szerződésben vállalt szállítási határidőt. Ez utóbbi esetben az érintett üzemeltető polgári jogi úton tud fellépni. További részleteket itt olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik