Pénzügy

Figyeljen, fontos határidő közeleg

24.hu
24.hu

2014. 05. 08. 08:57

Már csak szűk két hetük maradt az adózóknak arra, hogy a május 20-i határidőig elkészítsék személyijövedelemadó-bevallásukat (szja); ezt várhatóan sokan idén is az utolsó pillanatokra hagyják, őket a NAV egyes ügyfélszolgálatai hosszított nyitva tartással várják majd.

Korábban a témában:

Május 4-ig – a 356 ezer egyszerűsített, az adóhatóság által elkészített bevallással együtt – összesen 1,760 millió szja-bevallás érkezett a NAV-hoz. A söralátétnek is nevezett adónyilatkozatot az eddig feldolgozott adatok szerint mintegy 19 ezren választották, mintegy 674 ezren csökkentett, mintegy 711 ezren pedig teljes adattartalmú bevallást nyújtottak be.

Az eddig feldolgozott adatok szerint a legtöbb bevallást (680 ezer) kitöltő programmal elkészítve, kinyomtatva küldték be az adóhatósághoz, mintegy 503 ezret elektronikus úton, mintegy 580 ezret pedig papíralapon kitöltve.

A NAV az szja-bevallásokhoz kötődően 17,4 milliárd forintot utalt ki, ebből 14,5 milliárd forintot az adózóknak, 2,1 milliárd forintot önkéntes kölcsönös biztosító pénztáraknak, míg 0,8 milliárd forintot nyugdíj-előtakarékossági számlákra. Az szja-bevallásokban minden évben találnak hibákat a revizorok. A papíralapú kitöltésnél az eddigi tapasztalatok alapján mindig célszerű például ellenőrizni, hogy az adózó aláírta-e a bevallást, családi kedvezmény esetén pedig ügyelni arra, hogy pontosan adják meg a gyerekek, eltartottak adatait. A legcélszerűbb a kitöltőprogramot használni, mert azáltal a hibák zöme kiszűrhető.

A NAV tavaly összesen közel 4,657 millió magánszemély szja-bevallását dolgozta fel. Ebből  a hagyományos önbevallások száma 3,624 millió volt, az egyszerűsített bevallást több mint 294 ezren, a munkáltatói elszámolást több mint 708 ezren választották. Az adónyilatkozatot benyújtó magánszemélyek száma közel 30 ezer volt.

Így adózott Obama

Tavaly Barack Obama 608 611 dollár (kb. 136 millió forint) bevallott jövedelemből 112 214 dollár (úgy 25 milliós forint) adót fizetett, ez 18,4%-os adókulcsot jelent (itthon sokkal jobban járt volna). A család a bevételei negyedét fordította jótékony célra, 105 ezer dollárt utaltak a Fischer House Foundation (alapvetően szegények életkörülményein javító, a jóléti intézményrendszert fejlesztő) alapítvány számlájára. Obamának elég rosszul jött az elnökség anyagilag, 209-ben még 5,5 milliót keresett a könyvei jogdíjainak köszönhetően, de még a tavaly előtti bevallásában is 789 ezer dolláros jövedelmet vallott be az elnök, amiből 20% adót kellett befizetnie.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.