Gazdaság

Apróhirdetéssel buktak le a csalók

A lakosságnak kínált engedély nélküli növényvédő szerek egészségkárosodást és terméspusztulást is okozhattak. Jelentős bírságra számíthatnak, akik fennakadtak az ellenőrzéseken.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 110 kg növényvédő szert foglalt le a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) a NAV Bevetési Főigazgatóságával közös ellenőrzés-sorozatában. Az akció során lakossági hirdetésekben eladásra kínált növényvédő szereket vizsgáltak. A termékek között akadt olyan, aminek engedélyét már 2008-ban visszavonták, de az ellenőrök találtak 100%-ban jelöletlen szereket is.

Az online és a print hirdetéseket vizsgálták

A NAV Bevetési Főigazgatósága és a NÉBIH KÜI szakemberei közös próbavásárlásaik során az online és nyomtatott apróhirdetésekben feltehetően engedélyköteles növényvédő szereket kínáló hirdetőket vizsgálták.
Az eladók több esetben olyan terméket hirdettek meg, melyek Magyarországon nem engedélyezettek, vagy már nem rendelkeznek érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel. 

Többféle probléma is volt

A szakemberek Békés megyében műtrágyához kevert talajfertőtlenítő szert, Budapesten gomba- és rovarölő, illetve gyomirtó szert rendeltek, de Bács-Kiskun megyében találtak olyan talajfertőtlenítő és rovarölő szert is, aminek engedélyét már 2008-ban visszavonták. 

A lefoglalt termékek között akadtak, amelyek 100 százalékban jelöletlenek voltak, így például semmi nem utalt arra, hogy a termék növényvédő szer, hogy honnan származik, mely cég gyártotta, hogyan kell felhasználni vagy hogy milyen veszélyességi kategóriába tartozik.

A NAV Adóigazgatóságai pedig számlaadás elmulasztása miatt indítottak eljárást a hirdetőkkel szemben.

Jókora bírságra számíthatnak

Az ügyfelekkel szemben növényvédő szerek forgalomba hozatalára, hirdetésére, címkézésre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt indított eljárást a hatóság, melyek eredményeként több százezer, akár milliós nagyságrendű bírság kiszabására kerülhet sor. 

Vigyázat: kockázatos használni!

Az illegális növényvédő szerek alkalmazása komoly kockázattal jár, hisz egészségügyi hatásukat nem vizsgálták, potenciálisan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket tartalmazhatnak, amik az alkalmazókra káros heveny vagy idült egészségi hatással lehetnek.

A termés pedig károsodhat vagy akár meg is semmisülhet. A környezetből bekerülhetnek az élelmiszerláncba is, így veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik