Pénzügy

„Szellemplázára” csapott le a NAV

nav (nav)
nav (nav)

Adózatlan termékek után kutatva adóellenőrök, pénzügyőrök szállták meg hétfőn a Budapest XV. kerületében található „szellemplázát”.

Az akció jelenleg is zajlik, de már most látszik, hogy az ügyben jelentős bírságra és büntetőjogi felelősségre vonásra lehet számítani. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal illegális távol-keleti árusokkal kapcsolatos tapasztalatai összecsengenek a sajtóhírekkel.

Alapos előkészítést követően összehangolt ellenőrzést végzett az illegális távol-keleti kereskedőknél a NAV hétfőn, Budapesten. Az akció során képbe került csokoládé- és édességkereskedőt fedett próbavásárlással „kínálták meg” az adóellenőrök, de számlát, nyugtát nem kaptak a vásárolt termékekről. Az adóellenőrök helyszíni eljárását azonnali bezárással igyekeztek megakadályozni a zugárusok. A helyszínre érkező pénzügyőrök határozott fellépését követően jelenleg folyik az árukészlet számbavétele.

Már a vizsgálat jelenlegi szakaszában is látszik, hogy az ügyben nagy összegű mulasztási bírságot szab ki az adóhivatal. Az ellenőrzés-sorozatnak büntetőjogi következményei lesznek; az eljárást a NAV pénzügyi nyomozói folytatják le.

Az illegális távol-keleti árusok tevékenységének felszámolására a NAV az idén csak a fővárosban több mint félezer eljárást indított, csaknem 12 millió forint készpénzt és több százmillió forint értékű árut foglalt le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik