Pénzügy

A magyar minimálbér nőtt a legjobban

penztarca(210x140)(2).jpg (pénztárca, )
penztarca(210x140)(2).jpg (pénztárca, )

Ha hiszik, ha nem, a válság óta az OECD országai közül Magyarországon nőttek a legjobban a minimálbérek. Tegyük hozzá, bruttóban.

A válság évei alatt (2008 óta) összességében átlagosan 7 százalékot meghaladó ütemben emelkedett a minimálbér Magyarországon. Ez az OECD országai között a legmagasabb érték – írta a Portfolio.hu, Süveges-Szabó Ádám és Boros Bence: A minimálbérek változása az OECD országokban című összeállítása alapján.

Jövőre még nem tudni, mennyi lesz a minimálbér

Mihez képest?

Hasonló ütemben Szlovéniában és Lengyelországban emelkedett a minimálbér ez alatt a pár év alatt. A visegrádi országok közül egyébként csak Lengyelországban magasabb a minimálbér, mint nálunk (mintegy 112 ezer forintnak megfelelő zloty), de ha ilyen ütemben haladunk, akár őket is beérhetjük.

Persze ha a minimálbér összegét nézzük, akkor az is látszik, hogy az OECD országai közül még mindig Magyarországon az egyik legalacsonyabb a legkisebb alkalmazható bér összege. Vásárlóerő-paritáson azonban Szlovákia és Csehország is mögöttünk van.

2008 óta egyébként az OECD országai közül csak Görögországban csökkent a minimálbér.

Minimálbérek

Jó-e ez nekünk?

Ha szociális oldalról nézzük a kérdést, akkor jó, hogy ilyen ütemesen emelkedett a magyar minimálbér. Hiszen miközben a KSH szerint 86 ezer forint a létminimum (egy gyermektelen felnőttre), addig a minimálbér alig több, mint nettó 64 ezer forint. Vagyis indokolt volt az emelés, hiszen még így sem elég a minimális megélhetésre.

De mivel az összes bérköltség elég jelentős, és az emelésekkel egyre nő, így a minimálbéren foglalkoztatott szakképzetlenek, vagy alacsony képzettségűek egyre többe kerülnek a cégeknek. Ami nem növeli a foglalkoztatási kedvet. Pedig kimutatások szerint pont ez a réteg az, amelyik a legnehezebben talál magának munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik