Gazdaság

Kevés magyar dolgozik nagyon sokat

papírmunka (papírmunka)
papírmunka (papírmunka)

Magyarország az élmezőnyben szerepel azon a listán, amely az egyes országokat az egy foglalkoztatott által ledolgozott éves átlagos munkaórák száma alapján rangsorolja.

A CNN Money az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) adataira hivatkozva a top 10-es lista nyolcadik helyére teszi Magyarországot, amely így 1797 munkaórával az Egyesült Államok és Japán közé ékelődik be. A hírügynökség által feltüntetett adatok némi eltérést mutatnak az OECD honlapján találhatóaktól, ahol az ország neve mellett 1888 órás tavalyi adat szerepel – azonban Magyarország itt is, ott is a nyolcadik – emlékeztet a Napi Gazdaság.

A magyar alkalmazottak több mint kétharmada 39 és 41 munkaórát teljesít hetente – írja a portál, hozzátéve, hogy a részmunkaidősök aránya a régióra jellemző módon nem éri el a foglalkoztatottak 5 százalékát. A CNN az OECD-re hivatkozva 19 437 dolláros magyarországi átlagbéradatot ismertet, de ez a gazdasági lap szerint tévedés lehet, hiszen a többség szívesen elfogadná a közel 363 ezer forintos bruttó havi fizetést is. A KSH közlése szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 223 ezer forint volt 2012-ben.

Érdekesség, hogy míg a szervezet szerint a görögök a második legtöbb időt töltik munkahelyükön, addig a CNN összeállításában nem is szerepelnek, továbbá, hogy a tíz “legkeményebben dolgozó” állam fele kelet-európai. Mindkét gyűjtés szerint magasan a mexikóiak vezetik a rangsort, az évente ledolgozott 2317 órával több mint 500 órát vernek az egyesült államokbeli foglalkoztatottakra, átlagosan 9885 dolláros munkabérük azonban csupán kevesebb mint ötöde az északi szomszédnál elérhetőnek.

Az is feltűnő, hogy a legerősebb gazdaságok, illetve a köztudatban hagyományosan erős munkamorálú országoknak tartott skandináv vagy távol-keleti államok nem képviseltetik magukat a szűk élmezőnyben.  Az OECD honlapján több évre visszamenőleg követhető az adatok változása. Ezek alapján általános trendnek tűnik, hogy az ezredfordulóval összevetve tavaly a legtöbb országban jócskán visszaesett a ledolgozott munkaórák száma, az OECD-átlag például 1844-ről közel 5 százalékkal 1765-re csökkent – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik