Pénzügy

Nyugdíj: jön a korhatáremelés

Nyugdijasok(210x140)(1).jpg (nyugdíjasok)
Nyugdijasok(210x140)(1).jpg (nyugdíjasok)

A nyugdíjak reálértékének növelését továbbra sem tervezik, emelés csak az infláció mértékével lehetséges, és jövőre életbe lép a korhatáremelés első lépése – derül ki a kormány nyugdíjprognózisából.

A kormány a költségvetés részeként 2017-ig elkészítette a Nyugdíj-biztosítási Alap gazdálkodására vonatkozó prognózisát – hívta fel a figyelmet a Napi.hu. A prognózisból meglepő dolgok nem derülnek ki, inkább megerősítik azt, amit már eddig is rögzítettek.

Ideális nyugdíj?

Csak az infláció mértékével nőhet a nyugdíj

A nyugdíjak tehát csak az infláció mértékével növekedhetnek, ami azt jelenti elvileg, hogy a reálértékük nem nőhet. Kivéve, ha úgy mellé nem tervezik az inflációt, mint az idén, amikor 5,2 százalékra lőtték be, de valószínűleg 2 százalék körül lesz csak éves szinten.

Jövőre 2,4 százalékos inflációt terveztek, tehát ennyi lehet a nyugdíjemelés. A többi évben pedig terv szerint beállnának az MNB által célként megjelölt 3 százalékos inflációra, vagyis a nyugdíjemelés is ilyen mértékű lehet.

Mit gondol, ön mikor mehet majd nyugdíjba?

Indul a korhatáremelés

S ahogy még 2009-ben döntöttek róla, 2014-ben elkezdődik a nyugdíjkorhatár-emelés is. Első lépcsőben az 1952-ben születetteknek kell egy fél évet ráhúzniuk, ők már csak 62,5 évesen élvezhetik majd a nyugdíjat.

Aztán minden évben egy fél évvel tolódik a nyugdíjkorhatár. Az 1957-ben születetteknek pedig már 65 éves korukig kell majd dolgozniuk.

Egyre nagyobb lesz a kiadás

Az, hogy egyre később mehetünk majd nyugdíjba, vagyis tovább kell dolgoznunk, némileg csökkenti a nyugdíjkassza kiadásait (és növeli a bevételeit). Viszont a társadalom elöregedése miatt ennél jóval nagyobb mértékben nő a nyugellátások összértéke.

Ezért egyre több költségvetési kiegészítés kell majd ahhoz, hogy a nyugdíjalap bevételei és kiadásai egyensúlyban legyenek – derül ki a prognózisból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik