Gazdaság

Még karcsúbb lesz a nyugdíjemelés

üres pénztárca (pénztárca, )
üres pénztárca (pénztárca, )

A kormány csökkentette inflációs várakozását, 2,8 százalék helyett már csak 2,4 százalékot terveznek jövőre. Ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb lesz a nyugdíjemelés is.

Az idei évre 5,2 százalékos inflációt tervezett a kormány – ebből következően ennyi nyugdíjemelést kaptak az időskorúak. Az átlag százezer forintos nyugdíjnál ez ötezer forint körüli pluszt jelentett. Jövőre azonban ennél jóval kevesebb emeléssel kell beérniük a nyugdíjasoknak.

2,4 százalékkal nőhet az ellátás összege

Eddig azt lehetett tudni, hogy jövőre 2,8 százalékos inflációval számol a kormány, ami ugyanilyen mértékű nyugdíjemelést jelentett volna. Azonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap azt mondta az ATV Szabad szemmel című műsorában, hogy áttervezték a számokat, köztük az inflációt is.

Ez azt jelenti, hogy az eredetinél alacsonyabb, 2,4 százalékos inflációval számolnak. Vagyis kevesebb, mint feleannyi lehet a nyugdíjemelés jövőre, mint amennyi az idén volt. De még így is biztosított lehet a reálnyugdíj növekedése. Szakértők ugyanis jövőre 2 százalék körüli inflációt valószínűsítenek.

A reálnyugdíj is nőhet

Az idei évben két százalék alatti inflációt valószínűsítenek a szakértők, így több mint 3 százalékos reálnyugdíj-növekedést realizálhatnak a nyugdíjasok. Ami jó hírnek tűnik. Azonban ha azt nézzük, hogy az idősek vásárlásaiban mi szerepel nagyobb súllyal, akkor már nem annyira rózsaszínű a helyzet. Hiszen például a gyógyszerek és élelmiszerek ára az átlagnál jobban nőtt az idén.

A 2,4 százalékos infláció egyébként még mindig túltervezettnek tűnik, mert szakértők szerint jövőre 2 százalék körüli pénzromlás valószínű. Vagyis minimális reálnyugdíj-emelkedés így is lehetséges jövőre.

Az idén már nem lesz nyugdíjemelés

A kormány megvizsgálta szeptemberben a nyugdíjakat. S pont a tervezettnél kisebb infláció miatt úgy döntött, hogy az idén nincs szükség visszamenőleges nyugdíjemelésre. Legközelebb tehát majd csak januártól várhatnak egy kis pluszt az időskorúak. Az ideinél kevesebbet.

Kevesebb nyugdíjas, több nyugdíj

Tizenkét évre visszamenőleg egyébként kétszázhúsz ezer fővel csökkent az ellátásban részesülők száma. A nyugdíjellátás összege viszont majdnem háromszorosára, átlag 33 ezer forintról majdnem százezer forintra nőtt ugyanebben az időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik