Gazdaság

Hová tűnt a nyugdíjvagyon?

Alig 200 milliárd maradt a 3 ezerből.

Kapcsolódó cikkek

Alig 200 milliárd forint van már csak a 3 ezer milliárd forintnyi államosított nyugdíjvagyonból. Legutóbb az önkormányzatoktól átvett adósság törlesztésére költött belőle az állam.

Két évvel az államosítás után alig maradt valami az  egykori nyugdíjvagyonból.  Az Államadósság Kezelő Központ honlapján szereplő adatok szerint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYRA) vagyona július végén már csak 218,7 milliárd forint volt, ennyi van tehát abból a több mint 3 ezer milliárdból, amit a pénztártagok után a kasszák az államnak átadtak, világít rá a VG.

Az idei évet egyébként már az eredeti vagyon alig tizedével, 316 milliárd forinttal indította az alap, amiből mintegy 100 milliárd forintnyit apránként használtak fel. Áprilisban, majd júniusban saját állampapírjait vásárolta vissza belőle az állam. Ezt követően júliusban egy jelentősebb összeggel, 81,3 milliárd forinttal csökkent a nyugdíjmaradék: a helyi önkormányzatok adósságát átvállalta a kormány, pénz kellett az előtörlesztésre.

Strasbourg szerint jogos volt az elkobzás

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 2013 januárjában elutasította a magánnyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt.

A strasbourgi bíróságnál a 30 éves, E. B. monogrammal azonosított magyar állampolgár tett panaszt, mert szerinte a nyugdíjrendszert érintő új szabályozással az állam gyakorlatilag elkobozta az ő magántulajdonát képező nyugdíj-megtakarítását azért, hogy azt saját céljaira használja.

A bíróság szerint a panaszos magántulajdonhoz fűződő joga nem sérült, hiszen a jövőben is joggal tarthat igényt nyugdíjra a foglalkoztatása alatt fizetett járulékok alapján, függetlenül attól, hogy azok állami vagy magánkézben lévő nyugdíjpénztárba folytak be.

A bíróság azzal az indoklással utasította el a beadványt, hogy a törvény értelmében a panaszos 2010 november 1. előtti magánpénztári megtakarításai érintetlenek maradtak, az azt követő befizetései pedig állami nyugdíjra tették jogosulttá, a törvénymódosítások pedig a nyugdíjjogosultságot jelentő szolgálati idő számításánál a ledolgozott éveit változatlanul figyelembe veszik.

Az alapban 2011 májusának végén 2945,3 milliárd forint volt, ennyit utaltak át az első körben visszalépett pénztártagok után a magánkasszák. Tavaly is voltak átutalások az alapba: a második körös visszalépők után 33,8 milliárd forintnyi állampapírt kapott az alap, valamint a megszűnt Erste és Aegon pénztárak után további 5 milliárd forintot.

Ellenségünk: az államadósság

A VG szerint a pénz egy részét, pontosan 233,2 milliárd forintot reálhozam és tagdíjkiegészítés címén vissza kellett fizetni a tagoknak. A vagyon legnagyobb része az államadósság csökkentésére ment el.

Ön hogy tervezi? Miből él majd, miután visszavonult? Írja meg kommentben!

Az idén ugyan csak kisebb tételekkel járult már hozzá az alap az adósság mérsékléséhez, 2011-ben viszont több mint 1400 milliárd forintnyi állampapírt vontak be ennek érdekében, és tavaly is 355 milliárd forintot fordítottak erre a célra. Többek között ebből fizettünk ki 243 milliárd forintot az IMF-hitel törlesztésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik