Pénzügy

Lapátra tennék az 55 évnél idősebbeket

Hirdetés (szexmunka)
Hirdetés (szexmunka)

Nem tesz jót egy vállalatnak, ha idősebb munkavállalót alkalmaz. Ezt gondolja a magyarok többsége.

Míg a magyarok többsége támogatja, hogy a munkaadója 25 éves vagy annál fiatalabb pályázót vegyen fel az üres pozíciókba, az 55 év felettiek alkalmazását a válaszadók 65 százaléka elutasítaná – derül ki a Randstad személyzeti tanácsadócég adataiból. Ez nemzetközi szinten a harmadik legrosszabb eredmény; nálunk csak a csehek és a szlovákok elutasítóbbak kissé az idősebb munkavállalókkal szemben.

A megkérdezettek 96 százaléka gondolja úgy, hogy az 55 évesnél idősebbek nehezen találnak új állást, és 90 százalék szerint a nyugdíj előtt állóknak gyakran kell elvállalniuk a végzettségüknél alacsonyabb szintű munkát. „A kutatás alapján a magyar fiataloknak is gondot jelent az elhelyezkedés, de a válaszadók az 55 évesnél idősebbek helyzetét még a pályakezdőkénél is borúsabbnak látják” – tette hozzá a cég ügyvezető igazgatója, Baja Sándor.

Csak a tudás számít

A válaszadók véleményét igazolják a munkaerő-piaci statisztikák is: az Eurostat adatai szerint 2013 első negyedévében az 55 év feletti álláskeresőknél 52 százalékos volt a hosszú távú munkanélküliség, míg a fiataloknál 28 százalékos. „A teljes munkanélküliség jóval nagyobb a fiatalok körében, így a 44 ezer idősebb munkavállalóval szemben 92 ezer pályakezdő keres jelenleg is munkát – árnyalta a képet Baja Sándor. – Kétségtelen ugyanakkor, hogy a fiatalok a rugalmasságuknak köszönhetően könnyebben és gyorsabban találnak állást.”

Az idősebbek számára a nagyobb tapasztalat jelenthetne előnyt, de a felmérés adatai alapján a megkérdezettek 64 százaléka szerint a fiataloktól is elvárják a vállalatok a munkatapasztalatot a megfelelő végzettség mellett. „A munkaadóknak nem papír kell, hanem használható tudás, bármilyen korú álláskeresőt alkalmaznak végül. Ezért a fiataloknak a gyakorlatorientált képzésekre és a valóban szakmai tudást biztosító gyakornoki programokra érdemes koncentrálniuk, az idősebb munkavállalóknak pedig folyamatosan frissíteniük kell ismereteiket” – magyarázta az ügyvezető igazgató.

A felmérés 32 országra terjedt ki, és elsősorban a munkavállalói attitűdöket vizsgálta. A 2013 áprilisában és májusában felvett, második negyedéves kérdéssor többek között az álláskeresők munkaerő-piaci megítélését és lehetőségeit vizsgálta. Magyarországon összesen 5670, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik