Pénzügy

A nőknek nem elég csak jól dolgozniuk

munka (munka)
munka (munka)

A friss diplomás férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet, mint a nők. Mit lehet tenni?

A friss diplomások közül a férfiaknak és a jó családi háttérrel rendelkezőknek a legnagyobb az esélyük, hogy sikeres karriert fussanak be. A nők átlagban 45 ezer forinttal keresnek kevesebbet, mint a férfiak; a hátrány azonban nemcsak a fizetésben mutatkozik meg, hanem abban is, mennyi ideig tart elhelyezkedni. Ez derül ki az Educatio Nonprofit Kft. „Frissdiplomások 2012″ című tanulmányából, melyet 25 ezer végzett hallgató válaszai alapján állítottak össze.

Juhos Andrea karrier-tanácsadót, az LHH magyarországi vezetőjét kérdeztük arról, mit tehetnek a nők, köztük a friss diplomásak azért, hogy ne kerüljenek hátrányba a férfiakkal szemben.

Maguk a nők tehetnek róla, ha kevesebbet keresnek?

A karrier-tanácsadó szerint alapvetően nem. Kultúra kérdése, hogy egy cég megengedi-e magának a nemek közötti megkülönböztetést, vagyis például azt, hogy azonos végzettség, képességek, kvalitások és munkakör esetén kisebb fizetéssel vegyen fel egy nőt, mint egy férfit.

Nem feltétlenül kell megbékélni a helyzettel.

Mondjuk meg?

Ha egy nő úgy érzi, hogy a neki kínált bér nevetségesen alacsony, vagy tudja, hogy egy férfit ugyanarra a munkára 15-20 százalékkal többért vesznek fel, mondhat nemet. De fontos, hogy indokolja is meg, hangsúlyozva a képzettségét, képességeit, tapasztalatait. Nem kizárt, hogy elgondolkodik a cég, és jobb ajánlatot tesz.

Ha nem, el kell dönteni, mi a fontosabb. Az, hogy a nőnek legyen állása, még akkor is, ha tudja, alacsonyabb a bér, mint amire számított, vagy amennyit például férfi csoporttársa kapott, vagy az, hogy legyen munkahelye.

Fotó: Kummer János

A vállalatnak is kellemetlen lehet

Magyarországon törvény rögzíti, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért kell adni. Aki ennek ellenkezőjét tapasztalja, vizsgálatot kérhet az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól, s ez kellemetlen lehet az adott cégnek.

Másrészt sok cég állítja magáról, hogy egyenlő elbánásban részesítenek mindenkit. Egy ilyen vállalkozás nem engedheti meg magának, hogy kisebb bérért vegyen fel egy nőt, mint egy férfit.

Eltérő képességeknél jogos a bérkülönbség

Persze más helyzet, ha mondjuk jelentkezik egy közgazdász mesterképzéssel és egy másik alapképzéssel. Juhos Andrea szerint ilyen esetben elfogadható, hogy a mesterképzést végzettnek magasabb bért adjanak, akár férfi, akár nő. Ugyanígy jogosnak érzi a bérkülönbséget akkor is, ha differencia mutatkozik a nyelvismeretben, és ez fontos szempont az állás betöltésénél.

Mikor jöjjünk elő a fizetéssel?

A karrier-tanácsadó szerint, aki maga jön elő a fizetéssel, rossz pozícióba kerülhet. Sokkal jobb tárgyalási pozíció az, ha valakit már kiválasztottak, „beleszerettek”, és utána kerül sor a fizetési tárgyalásra. Ilyenkor nagyobb az esély a jobb fizetés elérésére.

A tanácsadó „nem szereti” az olyan álláshirdetéseket, ahol fizetési igény megjelölését kérik a pályázótól. Mert ez szerinte egyértelműen ürügy. Arról szól, hogy minél olcsóbban akarnak valakit felvenni. S aki nem elég alacsony fizetési igényt jelöl meg, azt valószínűleg be sem hívják. Ilyenkor a pályázatba be lehet írni például azt, hogy a fizetési igényt nem tudjuk megjelölni, mert ahhoz többet kellene tudnunk magáról az állásról, a feltételekről.

Tegyük szóvá, ha kevés

Előfordul, hogy már csak akkor derül ki, kevesebbet keresünk, mint a többiek, amikor egy ideje dolgozunk. Főleg olyan cégeknél, ahol „titkos” a bér. Mert persze előbb-utóbb mindig kiderül, kinek mennyi.

Ilyen esetben jó alkalom lehet például egy teljesítményértékelő beszélgetés arra, hogy rákérdezzünk, miért is keresünk kevesebbet. Nem könnyű, de érdemes meglépni. Persze csak akkor, ha adatokkal is alá tudjuk támasztani, hogy ugyanannyit, ugyanolyan jól dolgozunk, mint megbecsültebb kollégánk.

Menedzseljük magunkat

Már a felvételsorán is fontos, hogy megmutassuk képességeinket, tudásunkat, tapasztalatunkat, de erről később sem szabad megfeledkeznünk. Pedig sokan úgy gondolják, tévesen, hogy elég jól dolgozni, és azt majd észre is veszi a főnökség. Ez a hozzáállás, valljuk be, ránk, nőkre inkább jellemző, mint a férfiakra. Ők sokkal jobban tudják magukat prezentálni, a teljesítményüket bemutatni.

Ennek Juhos szerint társadalmi okai is vannak: a férfiak például sokkal gyakrabban ülnek le a főnökeikkel egyet sörözni, ahol ilyesmiről is lehet beszélni. Mi nők meg hazamegyünk inkább főzni, a gyerekkel foglalkozni.

Ezért a nőknek jobban oda kell figyelniük arra, hogy a teljesítményük látható legyen a vezetés számára. Menedzselni, marketingelni kell magukat. Ha így tesznek, nagyobb eséllyel ők jutnak a vezetés eszébe, ha van előléptetési lehetőség. Ami persze több pénzzel is járhat.

Vezetőként is többet kereshetnénk

Ahhoz, hogy több női vezető legyen, a karrier-tanácsadó szerint két tényező szükséges. Az egyik, amit már említettünk, hogy a nők láthatóvá tegyék a teljesítményüket, képességeiket. A másik, hogy akarjanak vezetők lenni.

“Sokan nem is akarnak magas vezetői pozícióba kerülni, mert fontosabb nekik a család. Úgy gondolják, ha eggyel feljebb lépnek, annak az otthon látja kárát.” A tanácsadó szerint emiatt is kevés a nőkben a vezetői ambíció.

Tartsuk magunkat formában a gyed, gyes alatt is!

Juhos Andrea szerint megfigyelhető, hogy a már dolgozó férfiak és nők között tovább nyílhat a fizetéskülönbség ollója, hiszen a nők többnyire kiesnek a gyerekvállalás idejére a munkából, s ezalatt nem feltétlenül kapják meg a kötelező alapfizetés-emelést. Juhos anyaként is azt mondja, társadalmilag és a család szempontjából is hasznos, ha egy nő otthon marad a gyermekével, és figyelmet fordít a nevelésére.

Aki így dönt, az is tehet azonban azért, hogy minél kisebb legyen a lemaradása. Például azzal, hogy nem marad otthon hosszú évekig. Továbbá azzal, hogy az otthon töltött idő alatt igyekszik tudását karbantartani, fejleszteni. Hiszen a cég azt fizeti meg, aki számára értéket termel.

Érdemes nyelvet tanulni, a szakmában vagy a munkához kapcsolódóan továbbtanulni, szakmaspecifikus képesítést (pl. mérlegképes könyvelő, adószakértő, tb-ügyintéző, mentor/coach stb.) szerezni. Mert ez a fizetésnél is jó pont lehet a kismamának, amikor visszatér a munkába. Fontos az is, hogy amíg az anyuka otthon van, tartsa a cégével a kapcsolatot.

A pályaválasztáson is sok múlhat

A tanulmány is megemlíti, hogy vannak foglalkozások, melyeket többnyire a nők választanak, és amelyekről tudni lehet, hogy kevés fizetéssel járnak (például tanítói, tanári állás). Ezért Juhos Andrea szerint minél több lánynak kellene jó elhelyezkedést, jó bért nyújtó képzésekre (pl. informatikus vagy villamosmérnök) jelentkezni.

Mert ha a pályaválasztás előtt ez is lényeges szempont lenne, a nők lefaraghatnának hátrányukból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik