Pénzügy
diákmunka (diákmunka)

Minden, amit a diákmunkához tudni kell

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 06. 21. 07:00

A nyári szünet sok diák számára egyet jelent a pihenéssel, ám szép számmal akadnak olyanok is, akik a nyaralás, fesztiválozás mellett vagy helyett szeretnének pénzt is keresni. Íme, néhány tipp nekik.

Korábban a témában:

A rutinosabb diákok már biztosan tudják, hol fognak dolgozni a következő hetekben, de szerencsére azok sincsenek elkésve, akik még csak most kezdenek el keresgélni. Melyek a legnépszerűbb állások, merre érdemes nézelődni, mennyit lehet keresni, milyen buktatókra kell felkészülni? A legfontosabb tudnivalókat a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) gyűjtötte csokorba, hogy senkit se érjen kellemetlen meglepetés.

Fesztivál és munka: az álomkombináció

Nincs is jobb, mint összekötni a kellemest a hasznossal. Az iskolaszövetkezetek tapasztalatai szerint a diákok többsége szívesen dolgozna fesztiválokon, hiszen így amellett, hogy pénzt keresnek, egy-két koncertre is eljuthatnak, és jó társaságban tölthetik a napjaikat. Szintén népszerűek a balatoni vagy más üdülővárosi munkák, és sokan vágynak az aquaparkokba is. Ilyenkor jó eséllyel el lehet helyezkedni a vendéglátásban, ez nemcsak a fővárosra, hanem a vidéki településekre is igaz. Az órabérek nagyon eltérőek, ám azt mindenképpen fontos tudni, hogy a fővároshoz képest a kisebb városokban, falvakban nemcsak kevesebb ajánlat közül lehet választani, de a keresetek is alacsonyabbak.

Mennyi is az annyi?

Nyelvismerettel, szakmai tudással a legkönnyebb elhelyezkedni, és többnyire az ilyen elvárásokat támasztó munkákért kínálják a legjobb fizetéseket. Ha valaki ezek birtokában van, Budapesten 1000-1500 forintot is kereshet óránként, és szinte egész évben talál magának feladatokat. A programozók iránt például különösen nagy a kereslet, ráadásul az ilyen jellegű munkákat akár otthonról is lehet végezni, tehát amellett, hogy jól fizetnek, még nem is kell utazgatni a munkahelyre. Hasonlóan szerencsések azok, akik magas szinten beszélnek egy-két idegen nyelvet, és szívesen fordítanak. Vidéki viszonylatban a 800-900 forintos órabérek már jónak számítanak, ám a kevesebb ismeretet igénylő munkáknál 200-300 forinttal is alacsonyabbak a juttatások.

diákmunka (diákmunka)Fotók: MTI/Kollányi Péter

Van még esély munkát találni?

Azok sincsenek elkésve, akik még nem léptek. Ha valaki nem válogatós, akkor az iskolaszövetkezetek munkatársai szerint egész biztosan talál állást: árufeltöltői, bolti eladói vagy betanított kisegítői munkát szinte mindig kínálnak. Ezekkel többnyire a minimálbért lehet megkeresni, ami óránként bruttó 564 forintot jelent. Körülbelül ennyit fizetnek a szórólapozásért, mezőgazdasági munkákért, pakolásért és egyéb könnyű fizikai munkákért is. Adminisztratív és hostess állások is akadnak szinte egész évben, ezekért általában 600-800 forintot fizetnek óránként, csakúgy mint az ügyfélszolgálatos és telemarketinges feladatokért, amelyek szintén nagyon népszerűek.

Hogyan érdemes keresgélni?

Mivel egyre több diák szeretne dolgozni nyaranta, és a lehetőségek nem szaporodtak, így azok a fiatalok találnak a legkönnyebben állást, akik év közben is tudnak időnként munkát vállalni, ahova a szünidőben is visszavárják őket. A legkézenfekvőbb megoldás, ha a diákok felkeresnek egy iskolaszövetkezetet. A legtöbb ilyen iroda honlapján rendszeresen frissíti az álláslehetőségeket, illetve a közösségi oldalakon is fent vannak, sőt, már okostelefonos alkalmazásban is kiküldik az aktuális ajánlatokat, így könnyen lehet értesülni az újdonságokról.

A másik fontos érv, ami az irodák mellett szól, a biztonság. Azok a fiatalok, akik ezt a megoldást választják, nem járhatnak pórul, kapnak szerződést, és a fizetésük is megérkezik hozzájuk. Persze azoknak sem kell megijedniük, akik úgy döntenek, hogy külön úton járnak, és egyénileg próbálnak meg boldogulni. Ám nekik mindenképpen körültekintőbben kell eljárniuk.

Érdemes odafigyelniük például arra, hogy feltétlenül kössenek szerződést a munkába állás előtt, és térjenek ki annak részleteire is. Nem árt résen lenni, mert lehetnek buktatók. Egyebek közt jó, ha tudják, hogy amikor egy vállalkozás bejelenti őket, akkor elveszítik a pályakezdőknek járó kedvezményeket, és ez mondjuk egy egy hónapos munka esetében inkább hátrány, mint előny.

Ki vállalhat diákmunkát?

 • diákmunkán az iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatást értjük
 • 15 éves kortól lehet csatlakozni az irodákhoz
 • 16 év alatt csak szünidőben lehet dolgozni
 • 16 és 18 év közötti fiatalok nem vállalhatnak éjszakai műszakot
 • a 18 évnél fiatalabbak csak szülői hozzájárulással dolgozhatnak
 • alapvető feltétel a nappali tagozatos tanulói/hallgatói jogviszony
 • szükség van érvényes diákigazolványra, illetve iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszony igazolásra

  Milyen területeken keresnek jelenleg munkaerőt a megrendelők?

  Elsősorban a gyártás, kereskedelem, mezőgazdaság területére betanított munkákra keresnek diákokat, emellett valamennyi ágazatban kínálnak irodai adminisztratív munkákat, várják a jelentkezőket nyelvtudást vagy számítógépes ismereteket igénylő szakmai feladatokra, gyakornoki programokba, valamint marketing, promóciós és hostess munkákra. Ilyenkor nyáron a mezőgazdasági munkák aránya emelkedik meg leginkább, de a szabadságolások miatt minden ágazatban több diákot vesznek fel.

  Átlagosan mennyit lehet keresni egy hónap alatt diákmunkával?

  A minimálbér a legjellemzőbb, a munkák 70-75 százalékáért 564 forintot fizetnek óránként. Irodai és szakmai munkakörökben 600-1000 Ft/óra a munkabér, a gyakornoki programokban pedig 130-150 ezer forintot lehet keresni havonta.

  Hány éves kortól dolgozhatnak a fiatalok?

  A jogszabály szerint Magyarországon az lehet munkavállaló, aki a tizenhatodik életévét betöltötte. A szünidőben azonban az a fiatal is vállalhat munkát, aki nappali rendszerű képzésben tanul és a tizenötödik életévét már betöltötte.

  Milyen jogviszony keretében lehet nyári munkát vállalni?

  Nyári munkát többféle jogviszony keretében vállalhat az iskolás korosztály. Lehet munkaviszonyban, megbízási viszonyban, de munkát végezhet egyszerűsített foglalkoztatás keretében is.

  Mitől lesz legális a nyári munkavállalás?

  Annak érdekében, hogy a diákok nyári munkája legális is legyen, fontos tudni, hogy a munkakapcsolat ebben az esetben is a munkaszerződés vagy megbízási szerződés aláírásával jön létre. Javasolják, hogy semmi esetre se kezdjék meg a munkát úgy, hogy a munkáltató egy-két nappal későbbre ígéri a szerződés aláírását. Az a biztonságos, ha minden esetben a szerződés aláírása után kezdődik a munkavégzés.

  diákmunka (diákmunka, )

  Mit tartalmazzon a szerződés?

  A jogszabály szerint a munkaszerződés fontosabb tartalmi elemei a munkavállaló alapbére, munkaköre, a munkavégzés helye és a munkaviszony tartama. Ez utóbbi lehet határozott vagy határozatlan idejű, bár a nyári munka esetén ez mindenképpen határozott idejű, hiszen 1-2 hónapig tarthat. Az alkalmi munka összesen legfeljebb öt egymást követő napig és egy hónapon belül legfeljebb tizenöt napig létesíthető.

  Fiatal munkavállalóknál figyelni kell arra is, hogy náluk éjszakai munka vagy rendkívüli munkaidő nem rendelhető el. A napi munkaidejük pedig a nyolc órát nem haladhatja meg. A fenti szabályok figyelembevételével elkerülhetjük, hogy gyermekünk már az első alkalommal rossz tapasztalatot szerezzen a munka világában.

  S akkor tételesen a legfontosabbak tudnivalók…

  Gyakran csak annyit árulnak el a munka jellegéről, hogy könnyű fizikai munka. Ilyenkor meg kell tudni, hogy mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban, mert ezek a munkák általában nem is olyan könnyűek, vagy gyakran napi nyolc (vagy több) órás egy helyben állást, esetleg lótást-futást igényelnek.

  Figyeljünk oda arra is, hogy a fizetség teljesítményarányos vagy órabér lesz, s az sem mellékes, hogy nettó vagy bruttó összegről van szó. Ne kerülje el a figyelmet az sem, hogy a szerződés a bér meghatározásán kívül tartalmazza-e az esetleges egyéb juttatásokat, a munkavégzés helyét és a munkaidőt.

  Éjszakai munkára fiatalkorúakat a törvény előírása szerint nem kötelezhetnek, ezekben az esetekben körültekintőbben érdemes elvállalni a munkákat. Néhány munkáltatónál nem tesznek említést arról, hogy jelenléti ívet kell vezetnie a dolgozó diáknak, amelyet minden nap, a munkaidő leteltével alá kell íratnia a felettesével. Erre feltétlenül kérdezzen rá a tanuló. Kínos lenne ugyanis, ha jó néhány dolgos hét után közölnék, hogy nincs fizetés, hiszen nem tudja igazolni, hogy valóban dolgozott.

  Karrierépítésre is jó!

  Ha a diáknak van rá lehetősége, akkor az a leghelyesebb, ha a „szabadidős pénzgyűjtő akciót” összeköti leendő karrierje építésével. Ehhez fel kell kutatni a majdani szakterületén működő cégeket, hiszen nincs kizárva, hogy alkalmaznak gyakornokokat. Ezzel több legyet üthet egy csapásra: olyan értékes kapcsolatokra, ismeretségekre tesz szert, melyeket a későbbiekben kamatoztathat. Ezen kívül e pár hét alatt több szakmai tapasztalatra tehet szert, mint az iskolai évek alatt összességében, és nem utolsósorban még fizetés is jár mindezért.

  Fontos közben ügyelni a már aláírt szerződés betartására, tehát az iskolai szövetkezeten keresztül végzett munka esetén a diák nem dolgozhat közvetlenül a megbízónak a szerződésben leírt ideig. Ennek megszegése komoly büntetéseket, sőt jogi eljárást is magával vonhat.

  Korábbi cikkünkben arról olvashat, hogy még mindig sok az átverés a diákmunkáknál.

  vissza a címlapra

  Legfrissebb videó mutasd mind

  Kommentek

  Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
  24-logo

  Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
  küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
  Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
  a böngésző beállításaiban.