Pénzügy

Így segítene az EU önnek állást keresni

álláskeresők (álláskereső, )
álláskeresők (álláskereső, )

A high-tech német állásközvetítő rendszert terjesztenék el az EU-ban a munkanélküliség csökkentésére.

Rekordon van az állástalanul tengődők száma az EU-ban, ám eközben mégis több millió tartósan betöltetlen állás van, amire meg embert nem tudnak találni – hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság javaslatában, amelyben az uniós munkaközvetítő rendszer hatékonyabbá tételét szorgalmazza.

„Az állami munkaerőközvetítő-szolgáltatások hatékonyabbá tétele kulcsfontosságú lenne a munkanélküliség csökkentésében” – húzta alá Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos. Szerinte a javaslat sokkal nagyobb összehangoltságot eredményezne a különböző uniós országok hivatalai közt, ami megkönnyítené a munkanélküliek álláskeresését.

Példaképként az erős informatikai adatbázist felépítő német és osztrák rendszert hozta fel. A javaslat egyébként elsősorban azt tenné lehetővé, hogy az egyes országok állásközvetítő rendszereik hatékonységét fel tudják mérni, s közvetve persze a határokon átívelő álláskeresést is segítené. Erre egyébként ma is létezik rendszer, az Eures.

Állások az unióban

Az Euresben egyébként nem csak diplomás állások szerepelnek – egy gyors kereséssel például körülbelül 15 ezer eladó vagy manöken pozícióként meghirdetett állást találni, s hasonló számban vannak az „Értékesítési, szolgáltatási és tisztítási egyszerű foglalkozásúakat” igénylő pozíciók is.

Az EU egyébként hatalmas összeget, hat milliárd eurót (Magyarország teljes költségvetésének körülbelül a hatodát) szánja a fiatalok álláskeresésének megsegítésére. Az ezt szolgáló programok jövő januárban indulnak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik