Pénzügy

Képzés a kultúra menedzsereinek

Az Arts & Business a művészetek és az üzlet találkozását jelentő kifejezés egy olyan szemléletet takar, amely nem pusztán az egyik fél részéről történő adományozást, a művészet támogatását, mecenatúrát jelenti, hanem valódi partnerséget a művészeti és az üzleti szféra között, melyből mind a két fél profitál. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola ennek szellemében indította el Arts & Business szakirányú továbbképzését.

A képzés a kulturális területtel foglalkozó menedzsment jelenlegi legfontosabb feladatát, a nonprofit és a forprofit szektor kapcsolatának kiépítését, a kulturális programok hatékony finanszírozását állítja a középpontba a Szépművészeti Múzeumban bemutatott, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán 2008 februárjától induló Arts & Business menedzsment szakirányú továbbképzés.


Egyre jelentősebb érdeklődés mutatkozik a vállalati szféra részéről a kultúra-finanszírozásban való részvétel iránt. A képzés eltér a szokásos kulturális menedzserképzéstől, hiszen gyakorlati helyszíneken, gyakorlati szemléletű oktatókkal, többnyire gyakorlati óra keretében folyik, és nem csupán a kulturális, hanem az üzleti élet oldaláról is be kívánja mutatni a menedzser feladatait.


A képzés sajátosságai


A cél olyan modern, gyakorlati jellegű képzés kialakítása, amely alapján a végzett szakemberek megismerik a kultúra menedzselésének szabályait, jellemzőit és összefüggéseit, képesek lesznek a kultúrával foglalkozó intézmények, és vállalkozások kultúra-finanszírozási tevékenységének összehangolására, pénzügyi és nem pénzügyi jellegű támogatások megszerzésére. A képzés szakmai vezetője Dér Csaba Dezső, és a főiskolának olyan partnereket sikerült megszerezni a képzéshez, mint az ARC, a Budapest Music Center, a Fidelio Média, a Kultúrpont Iroda, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, a Magyar Zenei Exportiroda, a Miga Film Produkciós Iroda, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Summa Artium, a Szépművészeti Múzeum, illetve a West End City Center.


A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola képzésének időtartama 3 félév, a költségtérítés összege 195 000 forint egy félévre. Alapszakos diplomával rendelkező szakemberek jelentkezhetnek, akik oklevelüket a jelentkezést megelőzően szerezték. A felvételi eljárás keretében a jelentkezőknek szóbeli alkalmassági vizsgát kell tenni. A vizsgabizottság a következő szempontok alapján értékeli a jelentkező alkalmasságát: helyzetmegoldó, érvelő, meggyőző képesség; szakmai elhivatottság, alapvető érdeklődés a magyar és külföldi kulturális élettel kapcsolatban; általános műveltségi ismeretek. A jelentkezési határidő 2008. január 31. A képzés várhatóan 2008. február 16-án indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik