Brutálisan csökken az idén a hazai almatermés

Emiatt az étkezési alma termelői ára 25–35 százalékkal nőhet.

Az idén, várhatóan, mintegy 150 ezer tonnával kevesebbet takarítanak be az almából, mint tavaly, ez a mennyiség pedig még a magyarországi fogyasztásra sem lesz elegendő – írja, hétfői cikkében, a Népszava.

A lap információi szerint az étkezési minőségű alma mennyisége, a várakozások szerint, 90–100 ezer tonna körül alakul, míg ipari almából 220–240 ezer tonnányi szedhetnek. A termés a belföldi fogyasztást sem fedezi, miután az étkezési alma igénye 110 ezer tonnára, míg a feldolgozói kapacitás 400 ezer tonnára tehető – idézik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet összefoglalóját.

A léalma nettó felvásárlási ára a napokban, kilogrammonként, 75–80 forint között szóródik, ami a tavalyi közel duplája. Az étkezési alma esetében pedig 25–35 százalékos termelőiár-növekedés várható.

A gyengébb termés hátterében több tényező áll – írja a lap. Így 2023-ban viszonylag jó szüretnek örülhettek a gazdák, a fák terheltebbek voltak, ami, a rosszabb kondíciójú ültetvényeknél, az idén, egy eleve gyengébb virágzásban és termésben ütött vissza. Ezen kívül jelentős terméskiesést okoztak az időjárási károk, melyekből idén több is akadt. Az egyik legmarkánsabb a nyári, aszályos időszak volt.

A helyzetet rontja az is, hogy az Európai Unióban is gyengébb a termés az átlagosnál: a tervezett 11,5 millió tonna helyett, vélhetően, alig 10,2 millió tonna jön össze, ez pedig, várhatóan, uniós szinten is hatással lesz a felvásárlási árak további alakulására. Így a fogyasztók – itthon is – igencsak kellemetlen meglepetéssel találkozhatnak majd a polcok előtt állva.

Nem néz ki ennyire rosszul a szilvaszezon, ami annak köszönhető, hogy a fagykárok elkerülték ezt a gyümölcsöt. A betakarítási szezon a szilvánál is 2–2,5 héttel korábban kezdődött a szokásosnál. A jelenlegi információk szerint 50–60 ezer tonna között lesz a termés, ami meghaladná a korábbiakat, hiszen az elmúlt 4 évben, átlagosan, 45 ezer tonna körüli szilvát tudtak szedni a gazdák. A nagybani piacon a szilva ára, fajtáktól függően, kilogrammonként 350–420 forint volt a napokban, míg egy éve ilyenkor 350–380 forintos árak voltak jellemzők – írja a Népszava.