Tiborcz István érdekeltségeivel egy helyre van bejegyezve egy rejtélyes hátterű cég, ami 70 milliárdhoz jutott az MNB-ből

Azt tudni lehet, hogy a cég alapítója az Orbán Viktorral baráti viszonyban lévő török millirádos, Adnan Polat családja volt.

A PolSolar Kft. öt darab, egyenként közel 50 megawattos áramot termelő naperőműparkot épített Mezőcsáton. A cég a Magyar Nemzeti Bank kötvényprogramjából 70,7 milliárd forintot szerzett a majd 100 miliárdos beruházáshoz. Az viszont rejtély, hogy ki a vállalat tulajdonosa, írja a hvg.hu.

A cég alapítója az Orbán Viktorral baráti viszonyban lévő török millirádos, Adnan Polat családja volt. A végső tulajdonosok azonban pár éve a Central European Opportunity és a Voyager nevű magántőkealapok mögé bújtak.

Az viszont kikutatható volt, hogy

a PolSolar, az anyavállalata, és a két tőkealap is ugyanarra a pasaréti címre vannak bejegyezve, ahová Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének több cége is.

A PolSolarnak 2024 közepére 11,8 milliárd forintra nőttek a szabad pénzeszközei, amiből most kifizettek 5 milliárdot a kötvénytulajdonosoknak, és szintén 5 milliárdot a magántőkealapoknak.

Mint a lap írja, a Central European Opportunityhez tartozó Green Energy Investor Zrt.-ről manapság derült ki, hogy hosszú idő után ez az egyik olyan cég, ami szélerőmű-kapacitás kiépítésére engedélyt kapott az államtól.