Gazdaság

Holnaptól fontos változások jönnek a bankolásban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Augusztus elsejétől több fontos változással kell számolniuk a bankszámla-tulajdonosoknak, ezek egy része kedvezően érinti majd őket, de olyan is akad, ami előbb-utóbb a zsebükre megy – írja szerdai cikkében a Bank360.

Csütörtöktől újfajta bejelentési, zárolási eljárást vezetnek be annak érdekében, hogy a visszaélést elszenvedő ügyfelek elcsalt pénzét sikerüljön időben blokkolni és ezáltal visszaszerezni.

A csalás észlelését követően az ügyfél vagy a nyomozó hatóság – a már továbbított pénzösszegek felfüggesztése érdekében – értesíti az ügyfél bankszámláját vezető szolgáltatót.

Ezt követően a számlavezető tájékoztatja annak a pénzforgalmi szolgáltatóját, akinek a károsult átutalta a pénzt. Az értesítésben szerepelnie kell

  • a fizető fél nevének,
  • a számlaszámának,
  • a fizetési művelet kedvezményezettje nevének,
  • a számlaszámának,
  • a fizetési művelet pénznemének,
  • az összegének
  • és az időpontjának.

Ezzel párhuzamosan a pénzforgalmi szolgáltatók bejelentést tesznek a NAV-nál működő pénzügyi információs egységnek, valamint adott esetben a számlákat is felfüggesztik.

Ha ez a módszer működik, az online csalások visszaszorulhatnak. Az idő azonban fontos tényező, aki késlekedve értesíti a bankját a visszaélésről, annak a pénzét már nehéz lesz visszaszerezni. Nem szabad napokat, órákat várni, minden perc számít, hiszen ma már egy átutalás 5 másodpercen belül végbemegy, vagyis a csalók által átutalt összeget néhány percen belül akár egy ATM-en keresztül készpénzben ki is vehetik.

Augusztus 1-jétől jelentősen emelkedik a tranzakciós illeték mértéke. Az átutalásoknál, pénzváltásnál és értékpapírügyleteknél az illeték 0,3 százalékról 0,45-re nő (a maximális összege tranzakciónként az eddigi 10 ezer helyett 20 ezer forint lesz), a készpénzfelvétel illetéke pedig 0,6 százalékról 0,9-re emelkedik. A bankkártyás vásárlásoknál az érintős kártyáknál évi 500 forintos (a bankkártyák túlnyomó többsége már ilyen), és a nem érintőseknél 800 forintos átalány illeték nem változik.

Az illetékemelésekkel együtt a jövőben a magánszemélyek átutalása, postai befizetése és értékpapírügyletei esetében az illetékmentes határ tranzakciónként a jelenlegi 20 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedik. Sok olyan ügylet lesz tehát, amely után eddig kellett fizetni tranzakciós illetéket ezután pedig nem kell, más esetekben  viszont jelentősen megnő a közteher. A fizetési kötelezettség a tranzakciók után a pénzügyi szolgáltatókat terheli.

Ha augusztus 1-jétől nem is, de szeptemberben már több bank emelni fogja a vállalati bankszámlákhoz kapcsolódó díjait, jellemzően a tranzakciós illetékek növekedésével azonos mértékben.

A kiegészítő illeték olyan tranzakciókra is vonatkozik majd, amelyekre a „normál” tranzakciós illeték nem. Meg kell fizetni a belföldi magánszemély vagy vállalati ügyfél által ugyanazon pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számlái közötti ügyletekre is. Fizetni kell majd emellett ezt az illetéket a hitelintézeteken és központi szerződő félen kívül a pénzügyi és befektetési vállalkozásoknak, befektetési alapkezelőknek és befektetés alapoknak is, amikor devizát váltanak. A bankkártyás műveleteket viszont nem terheli majd ez a sarc – írja a Bank360.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik