Gazdaság

Rezsi: nagyon visszafogta fogyasztását a lakosság, nem akarnak emelt díjat fizetni a gázra, áramra

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nem igazán lehet azon csodálkozni, hogy a magyarok spórolni igyekeznek a rezsin – írja  Pénzcentrum. A portál szerint a legtöbben szeretnének az átlagfogyasztás alatt maradni, hogy ne ugorjon meg a havi villany- és gázszámla összege a dupla (áram), illetve hétszeres (gáz) átlagfogyasztás feletti díj miatt, amit 2022 nyarán vezetett be a kormány, és azóta sem mérsékelt rajta.

De nem csak a magyarok igyekeztek spórolni a rezsin. Az Eurostat friss adatai azt mutatják, hogy 2022-ben (amikor elszálltak az energiaárak) szinte minden főkategóriában kevesebb energiát használtak az európai háztartások, mint a megelőző évben. Az egyetlen kivétel a hűtésre használt kategória volt, ahol 4 ezer terajoule-lal többet használtak a háztartások. Grafikonjukon különösen a fűtésre használt energiánál látványos a visszaesés 2022-ben, az előző két év fogyasztásnövekedése után. A háztartások főzésre, fűtés is kevesebb energiát használtak 2022-ben, mint az előző években.

Szembetűnő a különbség a magyar energiafelhasználási adatokban is – bár itt a főkategóriákat nem számolta külön a KSH, grafikonjukon az látszik, hogy havi szinten is komoly spórolás vette kezdetét 2022-ben, és ez még most, 2024-ben is tart. Idén februárban például 13 százalékkal kevesebb energiát használt a lakosság, mint az egy évvel korábbi időszakban. Ami nyilván nem független az átlagfogyasztás feletti, büntető jellegű, magasabb díjak 2022-es kormányzati bevezetésétől, fenntartásától.

Miközben hónapról hónapra mesés összegű megtakarítást mutat ki az áramszámlákon az MVM.

Kapcsolódó
Rezsibox: az áramszámlákon még több fogyasztót tévesztenek meg, mint a gázszámlákon
Mintegy 4,5 millió fogyasztót „tájékoztatnak” arról, hogy mennyit spóroltak 2022-höz képest, noha az akkori rekord árszint hamar a múlté lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik