Gazdaság

Így kaphatjuk a legjobb nyugdíjat, ha korhatár után tovább dolgozunk

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Érdekes kérdést járt körül az Adó.hu – azt nézték meg, hogyan biztosíthatja be magát az, aki a nyugdíjkorhatár betöltése után is tovább dolgozna arra, hogy a lehető legkedvezőbb nyugdíjat kapja, amikor majd végül kéri a nyugdíjazását.

A kiindulópont, hogy teljes jogú öregségi nyugdíjat fő szabályként az kaphat, aki betöltötte a 65. évét (illetve a nők közül az, aki ugyan nem töltötte be a 65. életévét, de van 40 év jogosultsági ideje). Vannak azonban, akik miután betöltötték a korhatárt, utána is tovább dolgoznának, akár teljes munkaidőben is.

Ha valaki kedvet és energiát érez a korhatár betöltése után is a munkához, annak több okból is magasabb lehet a nyugdíja, amikor majd kéri a nyugdíjazását – a hosszabb szolgálati idő (nyugdíjszorzó), és az időközben elért kereset, a valorizációs szorzó emelkedése is magasabb nyugdíjhoz vezethet.

Viszont ha már a korhatár betöltésekor kérte a nyugdíja folyósítását, akkor további keresőtevékenységgel sem növelheti a nyugdíj összegét (mert már nem vonnak a nyugdíjasok keresetéből tb-járulékot), viszont évente emelkedik a juttatása az infláció mértékével.

Más lehet tehát a nyugdíj összege, ha rögtön a korhatár betöltésekor állapítják meg, vagy ha csak utána, akár évekkel később. 

Aki nem kérte rögtön a nyugdíjazását, az még meggondolhatja magát, és visszamenőlegesen fél évre kérheti utólag is a nyugdíjmegállapítást. De mi a helyzet, ha valaki rájön, hogy egy fél évnél korábbi időponttal járt volna a legjobban (például mert továbbdolgozott ugyan, de csak részmunkaidőben), de már akkorra nem kérheti a visszamenőleges nyugdíjmegállapítást?

A portál szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyugdíj folyósítás nélküli megállapítása (nyugdíjrögzítés) megoldja ezt a helyzetet. A nyugdíj folyósítás nélküli megállapítását fő szabályként az kérheti, aki betöltötte a korhatárt, és legalább 20 év szolgálati ideje van. Előnye lehet, hogy így további szolgálati időt lehet szerezni, hiszen a nyugdíjat nem folyósítják, így nem számít nyugdíjasnak az illető (vonják a keresetéből a tb-járulékot). Továbbá aki a korhatár betöltése után is tovább dolgozik,  legalább 365 naptári napra szolgálati időt szerez, és ez alatt az idő alatt nem kéri a nyugdíj folyósítását, az további szolgálati időt szerezhet, és a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiválaszthatja, melyik nyugdíj kedvezőbb neki,

  • a korhatár betöltésére kiszámított, éves nyugdíjemelésekkel növelt nyugdíj vagy
  • a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összegű nyugdíj.

Így senkit nem érhet veszteség a későbbi tényleges nyugdíjba vonulás miatt, mert a nyugdíj összege legalább akkora lesz, mint amennyi a korhatár elérésekor lett volna (+az éves emelések), de ha a későbbi időpontban megállapítható nyugdíj ennél magasabb lenne, akkor azt folyósítják neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik