Gazdaság

Ezermilliárdos dohánybizniszből profitált Lázár János hódmezővásárhelyi holdudvara

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Újabb csúcsokat döntött tavaly a trafikhálózat ellátására egyedüliként felkent Országos Dohányboltellátó Kft.: 1048 milliárd forint árbevételt ért el, ami 78 milliárddal több az egy évvel korábbinál, az adózott eredményét pedig 9,5 milliárd forintra növelte 8,3 milliárdról. Még úgy is összejött a rekordnyereség, hogy az előző évinél jóval több, 12,3 milliárd forint koncessziós díjat kellett befizetnie.

A rekordprofitból 9,4 milliárd forint osztalékot ki is fizettek maguknak a tulajdonosok idén áprilisig.

A különleges jogosítvánnyal rendelkező cég 49 százalékos tulajdonosa a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., 51 százalék pedig a hódmezővásárhelyi Tabán Trafik Zrt.-é. Utóbbin keresztül hozzák összefüggésbe a dohánybizniszt Lázár János jelenlegi építési és közlekedési miniszterrel, aki korábban kancelláriaminiszterként vezényelte le a dohánykereskedelem teljes átalakítását. A Tabán Trafik több cégen keresztül a Lázár hódmezővásárhelyi gazdasági holdudvarához sorolt id. Sánta János érdekkörébe tartozik. (2023 szeptembere óta a cégiratokban már nem látszik Sánta neve, egy vagyonkezelő alapítvány, a Projekt Six Pro áll a tulajdonosi láncolat végén.)

Ahogy ez megszokott a koncessziós társaságtól, év közben felvették az osztalék egy részét előleg formájában. A 7 milliárdos előlegen azonban nem a tulajdonrészüknek megfelelő arányban osztoztak: a Tabán Trafik 5 milliárdot, a BAT 1,75 milliárdot vett fel év közben.

A dohányboltellátó monopólium 2015-ös alapítása óta durván 46 milliárd forint nyereséget hozott össze, és abból mintegy 43 milliárdot haza is vitt a Tabán Trafik–BAT páros.

A legutóbbi gazdaglistán a dohányüzletben gyártástól a forgalmazásig mindenben utazó Sánta család vagyonát 53,3 milliárdra becsülték. Id. Sánta János először 2016-ban került a 100 leggazdagabb magyar vállalkozó közé, akkor 7,2 milliárd forinttal. Nyolc év alatt több mint hétszeresére nőtt tehát a hódmezővásárhelyi dohánydinasztia családi vagyona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik