Gazdaság

Óriási szükség van a vendéglátásban a vendégmunkásokra

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László azt mondta az EconomX-nek, hogy a hazai vendéglátás munkaerőhiány gondjai miatt óriási szükség van a külföldről, és nem csupán a szomszédos országokból, hanem az Ázsiából érkező vendégmunkásokra.

A portál információi szerint már több ezer ázsiai munkavállaló dolgozik a magyar vendéglátóiparban – nagyon sokan jönnek a Fülöp-szigetekről, Indiából, Thaiföldről, Indonéziából, Vietnámból. A szomszédos országokból, így elsősorban Szerbiából és Ukrajnából érkező vendégmunkások már évtizedek óta vállalnak munkát Magyarországon.

Míg 2022-ben 51 ezren, addig tavaly már csupán 46 ezren dolgoztak az ágazatban, és Kovács László szerint ez akkor is kedvezőtlen folyamat, ha tavaly már jóval kevesebb étterem üzemelt, mint egy évvel korábban.

Kovács László szerint az infláció egyre kevésbé okoz gondot, ám a munkabérek emelése megkerülhetetlen volt idén is – ezt be kellett kalkulálni az árakba. Kérdés, hogy ezt mennyiben fogadják el a vendégek. Úgy tudja, a 2024-es szezon elején a vendéglátósok az indokoltnál jóval kevesebbet emeltek, csupán 8-10 százalékot, holott szerinte ennek a duplája lett volna a reális.

A cikkben kitérnek még arra is, hogy évről évre egyre több vendégmunkás kért munkavállalói engedélyt Magyarországon – tavaly már több mint 106 ezren. A kormány idén 65 ezerben maximalizálta a kiadható vendégmunkás-tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek legmagasabb számát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik