Gazdaság

Újabb poszton pótolták Magyar Pétert

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Ugyanazt a személyt találta alkalmasnak Nagy Márton nemzetgazdasági és Lázár János közlekedési miniszter is, hogy az állami cégekben viselt tisztségeiről lemondott Magyar Péter helyére ültesse.

Két (egy részben, illetve egy teljesen) állami tulajdonú cégnél is be kellett tölteni az immáron pártalapításon munkálkodó Magyar Péter helyét a vezető testületben, ahonnan a kegyelmi ügyben elvérzett Varga Judit volt igazságügy-miniszter exférje a botrány kezdetén lemondott: az MBH Bank Nyrt. felügyelőbizottságában és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatóságában. A nagyjából 50 százalékban Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó, bő 30 százalékban állami tulajdonú MBH Bankban a múlt heti közgyűlésen, amint előrejeleztük, a részvényesek teljes egyetértésben megszavazták új igazgatósági tagnak Kovács Árpádot, és egyben az auditbizottság tagjává is megválasztották.

A közgyűlési határozatot az MBH közzé tette, de cikkünk írásakor a hivatalos cégdokumentumokban még nem szerepelt Kovács neve. A változás átvezetéséhez formailag a tőzsdei cégeket felügyelő Magyar Nemzeti Bank engedélyező határozata szükséges.

Máthé Zoltán / MTI Kovács Árpád az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. július 7-én.

A 76 éves Kovács Árpád végzettségét tekintve mérnök és közgazdász. Pályafutása alatt magas pozíciókat töltött be:

  • 1996-ban kinevezték az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő szervezet igazgatóságának elnökévé,
  • 1997-től 2009-ig az Állami Számvevőszék elnöke volt,
  • 2012-től az idei év elejéig pedig a Költségvetési Tanács elnökeként működött.

Magyar Péter az MBH Bankon kívül – a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium által felügyelt – Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatóságából is távozott a múlt hónapban. Mint megírtuk, a Közútnál február 12-én vették kézhez a lemondását, és egy nappal később már el is tűnt honlapról és fizetési listáról a neve.

A cégdokumentumok alapján a helyét rögvest be is töltötték Lázárék, ahogy az állami cég honlapjáról kiderül, oda is Kovács Árpádot kérte fel az állami tulajdonos. A cégbíróság február 12-étől jegyezte be Kovács Árpádot igazgatósági tagnak, és már szerepel is a vezető tisztségviselők februárban frissített listáján.

Egymás után tehát két, milliós tiszteletdíjjal járó céges pozíciót kapott Kovács Árpád, hiszen a Mészáros-banknál 1,5 millió forint, a Magyar Közútnál 1 millió 334 ezer forint a havi tiszteletdíj.

Ezeknél is nagyobb tisztesség érte az egykori ÁSZ-elnököt azzal, hogy hattagú stratégiai tanácsadó testületébe is felkérte Orbán Viktor. Itt az államtitkári illetménnyel azonos mértékű tiszteletdíj jár a tagoknak, ami jelenleg 2,3 millió forint.

Erősen kezdődött a 2024-es év Kovács Árpád számára, a két céges és a tanácsadói pozícióból összesen havi 5,1 millió forint javadalmazásban részesülhet.

Ez jóval több, mint az Orbán-kormány mezei minisztereinek járó 3 millió 95 ezer forintos illetmény. Ötmilliós bérre csupán három minisztert érdemesítettek, mint korábban megírtuk, a tavaly december végi adatok alapján a kiemeltek: Nagy Márton nemzetgazdasági, Csák János kulturális és Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik