Gazdaság

Orbán Viktor egyik stratégiai tanácsadója kerül Magyar Péter helyére

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Kovács Árpád volt számvevőszéki, majd költségvetési tanácsi elnök rövid idő alatt két komoly apanázzsal járó megbízást kap. Egyrészt Orbán Viktor új tanácsadó grémiumában, a veszélyek korára tekintettel március 14-ével létrehozott stratégiai tanácsadó testületben, ahol államtitkári illetménnyel azonos mértékű tiszteletdíj jár a tagoknak, ami jelenleg 2,3 millió forint. A testület dolga leginkább az lesz, hogy a kormány és a miniszterelnök munkáját segítse, „különös tekintettel a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére”.

Kovácsot emellett a MBH Bank Nyrt. vezető testületébe is meginvitálták – derül ki a bank rendkívüli közgyűlési meghívójából.

Magyar Péter – a kegyelmi ügyben elvérzett Varga Judit exférje – megüresedett helyére szemelték ki a bank felügyelő- illetve audit bizottságába. A nagyjából 50 százalékban Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó, bő 30 százalékban állami tulajdonú MBH Bank fb-tagságáról hivatalosan Magyar mondott le, bár az állami részvényesi jogokat gyakorló, Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium azt kommunikálta, hogy már korábban megegyeztek Magyar távozásáról.

Kovács Árpád megválasztásáról a március 14-ei közgyűlés dönthet.

A felügyelőbizottsági tagságért Magyar Péter havi 1,5 millió forint tiszteletdíjra volt jogosult, az audit bizottság tagságért külön díjazás nem jár.

Ezek alapján Kovács Árpád két új pozíciója révén akár havi bruttó 3,8 millió forint tiszteletdíjra is jogosult lehet.

Kovács Árpád 1997 és 2009 között volt az Állami Számvevőszék, 2012-től pedig az idei év elejéig a Költségvetési Tanács elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik