Belföld

Már három miniszter is 5 milliós fizetést kap

Adrián Zoltán / 24.hu
Orbán Viktor miniszterelnök döntött az emelésekről.
Adrián Zoltán / 24.hu
Orbán Viktor miniszterelnök döntött az emelésekről.
Adatigénylésünk nyomán visszadátumozva felcsempészték az állami vezetők illetményeiről szóló adatokat a kormányzati honlapra.

Fű alatt emelték, és fű alatt, visszadátumozva rakták fel a miniszterek és államtitkárok illetményéről szóló adatlapokat, miután a 24.hu január elején közérdekű adatigényléssel fordult minisztériumokhoz, hogy kiderüljön, mennyi is a miniszterek fizetése.

Az adatlapok csütörtökön vagy pénteken kerülhettek fel december 31-i dátummal a kormany.hu-ra, vélhetően a vagyonnyilatkozati hullámra időzítve, amikor több száz dokumentum mögé elrejtve csempészhették fel azokat portálra. (A közérdekű adatigénylésünkre a múlt héten 15 nap hosszabbítást kértek a tárcák, mivel az adatigénylés teljesítése, vagyis a miniszteri illetmény összegének megadása úgymond „aránytalan munkaterhet róna az egyes minisztériumokra”.)

Az adatokból kiderül, hogy amint sejtettük, nemcsak a Belügyminisztériumnál történt 17,5 százalékos emelés tavaly márciusban, hanem az összes minisztérium összes államtitkáránál és miniszterénél. Így az államtitkároknak 1 millió 975 ezer forintról 2 millió 321 ezer forintra nőtt az illetményük, a minisztereké pedig 2 millió 633 ezer forintról 3 millió 95 ezer forintra.

Ami viszont új információ, hogy egy harmadik miniszter is csatlakozott az 5 millió forintos illetményű miniszterek exkluzív klubjába: a kormányhoz 2022 decemberében csatlakozó Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Lantoson kívül Nagy Márton gazdasági és Csák János kulturális miniszter keres 5 millió forintot, de róluk ez tudott volt.

A miniszterek és államtitkárok illetményét egy ideje nem törvény vagy más jogszabály szabályozza, hanem a miniszterelnök állapítja meg saját hatáskörében, ezért ha nem árulják el, nem lehet tudni, hogy mennyit keresnek az állami vezetők.

Kapcsolódó
Fű alatt emelhették tavaly a miniszteri és államtitkári fizetéseket
A BM közzétette Pintér Sándor fizetését, így derült rá fény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik